ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τη διπλή κρίση με κορωνοϊό – ελληνοτουρκικά

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τη διπλή κρίση με κορωνοϊό – ελληνοτουρκικά
(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Με δύο μεγάλες προκλήσεις –τον κορωνοϊό και τα ελληνοτουρκικά- βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, με την εντατική προετοιμασία στο Μέγαρο Μαξίμου να έχει κορυφωθεί.

Για ακόμη μια φορά μετά το Μάρτιο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης, και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, γίνεται συστηματική καταγραφή και ανάλυση της αποτελεσματικότητας των όπλων, των στρατηγικών, και των συμμαχιών.

Στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης έχει ξεκινήσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια, στα καταστήματα παιχνιδιών και στα βιβλιοπωλεία, καθώς επίσης στο μοντέλο λειτουργίας των εκκλησιών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Για την άρση των περιορισμών στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πέραν των περιορισμένων επιλογών, προκύπτει με σαφήνεια μετά και τις διαδοχικές συσκέψεις της Τετάρτης, ότι την τελική κρίση βαραίνει, ως ανασταλτικός παράγοντας η αυξανόμενη κινητικότητα, με την ανοδική της τάση να μεγαλώνει και τον κυβερνητικό προβληματισμό.

Σε συνδυασμό δε, με την μη ικανοποιητική πτώση των δεικτών των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, του αριθμού των κρουσμάτων καθώς επίσης του επιπέδου της θετικότητας, καθίσταται σαφές ότι κρίνεται επιτακτική η προσθήκη επιπλέον φίλτρων στο εύρος των τελικών αποφάσεων.

Ταυτόχρονα πάντως με την επιλογή που θα κριθεί ως ασφαλής για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα επέλθουν και προσαρμογές στο νυχτερινό ωράριο.

Αυτό μεταφράζεται σε αλλαγή της ώρας έναρξης της απαγόρευσης τουλάχιστον κατά μια ώρα, από τις εννέα το βράδυ που προβλέπουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί.

Επιπλέον, πέραν της ειλημμένης απόφασης για ευελιξία στην επιστροφή των φοιτητών στους τόπους καταγωγής τους, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει και μικρότερης διάρκειας καραντίνα –όχι τη 10ήμερη που είχε αρχικά ανακοινωθεί- για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Για τις εκκλησίες, αναζητείται μια φόρμουλα, η οποία θα εκπέμπει το σήμα του καλού συντονισμού με την Πολιτεία, θα υπακούει στις κρίσιμες επιδημιολογικά συνθήκες αλλά θα υπηρετεί και την αναγκαιότητα της εορταστικής περιόδου.

Μετά το πείραμα του Πάσχα, αλλά και την αγαστή συνεργασία, είναι ξεκάθαρη η βούληση και των δυο πλευρών για την εξεύρεση μιας χρυσής τομής.

Γι’ αυτό και, όπως έγραφε το CNN Greece, στους κόλπους της ιεραρχίας, ήδη γίνεται επεξεργασία σχεδίων, που θα αποσταλούν ως αντιπρόταση στην κυβερνητική απόφαση.

Πτυχές του συγκεκριμένου εναλλακτικού πλάνου είναι η διεξαγωγή διπλών λειτουργιών στους ιερούς ναούς αλλά και να μην γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε εξωτερικούς χώρους.

Στο «ρινγκ» της Συνόδου Κορυφής ο Μητσοτάκης

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, και μετά την προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για την προαναγγελθείσα Σύνοδο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ουσιαστικά για ακόμη δυο γύρους σκληρών διαπραγματεύσεων με δεδομένα τα δυο στρατόπεδα στα οποία έχει χωριστεί η ολομέλεια των 27 ηγετών, για το ευρωπαϊκό μαστίγιο κατά της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.

Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση», στιγματίζοντας την προσχηματική όπως την χαρακτήρισε απόσυρση του ερευνητικού της πλοίου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, 10 ημέρες πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική προετοιμασία, τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο όσο και μέσα από τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο ανώτερο επίπεδο αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού φραγμού κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Η διαρροή του προσχεδίου του κειμένου των συμπερασμάτων δεν αποτελεί μια κομβική εξέλιξη σε μια διαδικασία που η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται στην αφετηρία της και περιλαμβάνει ακόμη πολλά στάδια.

Είναι επίσης σαφές ότι και σε αυτήν τη φάση θα εντατικοποιηθούν οι εκπομπές του μηνύματος που αφορά στην πρόταση του πρωθυπουργού για το πάγωμα των πωλήσεων ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία.

Ανάγκη την οποία υπογράμμισε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του ΕΛΚ αναφέροντας ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προσμετράται ως θετική η πρωτοβουλία ομάδας ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών και Γερμανών, να αποστείλουν επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ζητούν την αναστολή της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, προς την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ