ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη
INTIME NEWS / Δελτίου Τύπου / Pool

Σε μια ολονύχτια διαπραγμάτευση για... γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με αρκετές χώρες - μέλη να εμφανίζονται άτολμες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να δείχνουν απρόθυμες να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα αφορά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η στάση αυτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της Τουρκίας έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, γεγονός που φάνηκε και από τα όσα είπε, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις 22:30.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το περιοδικό Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε στη στάση των Βρυξελλών την αντίστοιχη στάση της Ουάσινγκτον και την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για το ζήτημα της αγοράς των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ ακόμη βαλτώνει σε "αν" και "αλλά"», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico.

Τα «στρατόπεδα» εντός ΕΕ

Σημειώνεται πως η συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα ξεκίνησε λίγο πριν από τις 21:00, με την Ευρώπη των 27 να εμφανίζεται διχασμένη ως προς το τι πρέπει να πράξει απέναντι στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι οι εξής χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία, το Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.

Στον αντίποδα, κατά των κυρώσεων βρίσκονται οι εξής χώρες: Γερμανία, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία.

Η στάση Ελλάδας - Κύπρου

Κατά τα λοιπά, το σχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που συζήτησαν χτες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες των χωρών μελών, δεν ικανοποιεί την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Αθήνα και Λευκωσία ζητούν επισήμως μέτρα που να συνιστούν πραγματικούς μοχλούς πίεσης προς την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο δεν αρκέστηκε στις γενικολογίες οι οποίες είθισται να λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”.»

Κάτι παραπάνω

Νωρίτερα, πάντως, ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε και τον πραγματικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη Σύνοδο Κορυφής. Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι». Αυτό το «κάτι» στην πραγματικότητα σημαίνει «κάτι παραπάνω» από όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δύο στελέχη της Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO).

Στη νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να αναμένουμε να επεκταθούν οι κυρώσεις και σε άλλα στελέχη της TPAO. Αντικείμενα της διαπραγμάτευσης είναι:

-Η επέκταση των κυρώσεων σε εταιρίες και σκάφη που συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες. Θα μπορούσε να απαγορευτεί, για παράδειγμα, ο ελλιμενισμός των συγκεκριμένων σκαφών στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

-Η ανάθεση στον επίτροπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, ενός νέου διευρυμένου καταλόγου κυρώσεων ο οποίος θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Δεν είναι πιθανό να αποφασιστούν κυρώσεις κατά Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Επίσης, δεν πρέπει να αναμένεται εμπάργκο όπλων ή άλλα μέτρα που θα προκαλέσουν πλήγμα στις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Προς ατομικές και «συμβολικές» κυρώσεις κατά Τουρκίας καθώς οι Ευρωπαίοι διστάζουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ