ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελικό μπάχαλο του υπ. Υγείας στην καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελικό μπάχαλο του υπ. Υγείας στην καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου σύμφωνα με το οποίο το επίσημο αρχείο καταγραφής ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πλέον, έχει τεράστια απόκλιση από τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την καταγραφή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων λόγω κορωνοϊού που αφορά καταγραφή κρουσμάτων, διασωληνομένων και θανούντων.

Συγκεκριμένα, για «σοβαρά προβλήματα ελέγχου, ταυτοποίησης και αποτίμησης των στοιχείων» αναφορικά με την καταγραφή κρουσμάτων κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

«Το υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν».

«Οφείλουν να δώσουν άμεσα μιαν απάντηση γιατί δέκα μήνες μετά την αρχή της φονικής πανδημίας δεν έπραξαν το εντελώς αυτονόητο, δηλαδή να καταχωρούνται αξιόπιστα στοιχεία στον άμεσα αρμόδιο φορέα, από τον οποίο ενημερώνονται δεκάδες επιστήμονες σε όλη τη χώρα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «σήμερα η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και την ώρα που καταγράφονται συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνωμένων και απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στα συστήματα καταγραφής του υπουργείου Υγείας επικρατεί "επιτελικό" μπάχαλο».

Προσθέτει ότι «στην κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα άλλα στοιχεία να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ και άλλα στοιχεία να ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως αποτελεί «κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί, ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ζητήθηκε με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν για τα στοιχεία των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ