ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 - Προηγήθηκε κόντρα σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 - Προηγήθηκε κόντρα σε υψηλούς τόνους
INTIME NEWS

Με 158 «ναι» υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τον σχεδιασμό για τον τομέα της Υγείας και τις δαπάνες που διατίθενται, εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊου

Ευρεία ήταν η υπεψήφιση των εξόδων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς 189 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 19 βουλευτές «όχι» και 95 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα αποδέχθηκαν 266 βουλευτές και τα καταψήφισαν 34 βουλευτές.

Mε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε η πενθήμερη μαραθώνια συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, με βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης την κρίση του κορωνοϊού, τις οικονομικές της επιπτώσεις και τα ελληνοτουρκικά.

«Αποτύχατε κύριε Μητσοτάκη. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες», σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

«Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό ξέρετε δε κρύβεται με προπαγάνδα, με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει «το θάρρος να βγει στον ελληνικό λαό και να πει αναλαμβάνω την ευθύνη, να βγει και να πει έκανα λάθος, τόσο απλό είναι».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «εικονικό» και «προκλητικό» τον προϋπολογισμό του 2021 που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Υγεία.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή. Αυτή η μεσαία τάξη που τάχα τόσο πολύ σας ενδιέφερε προεκλογικά είναι αυτοί που ζουν από τον μισθό τους, είναι αυτοί που δουλεύουν σπίτι και έχουν το νου τους εάν τα παιδιά τους τα βγάζουν πέρα με την τηλεκπαίδευση. Αυτοί που βγήκαν σε αναστολή και ψάχνουν στο ίντερνερ για μια δουλειά της προκοπής από τον Ιανουάριο. Αυτοί που μάζεψαν οικονομίας μιας ζωής για τα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτοί είναι που εσείς προδώσατε και δεν χαρακτηρίζονται από το εάν φοράνε γραβάτα, αλλά από τις ανάγκες τους. Κανένα από τα μέσα ενημέρωσης που εσείς μπουκώσατε με κρατικό χρήμα δεν έχει χρόνο να αφιερώσει για αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξαιρετικά αιχμηρούς τόνους και με μια ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Άλεξη Τσίπρα, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός των κυβερνητικών επιλογών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες για τα στοιχεία της ύφεσης, επισημαίνοντας δηκτικά το παράδειγμα της Ισπανίας όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ύφεση παρά την παρουσία στην συγκυβέρνηση των Podemos. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη στάση του κ. Τσίπρα αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσίασε για τις θέσεις εργασίας:

«Η Eurostat στο β' τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Πρόσθεσε δε εμφατικά, «καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα "μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ", αλλά επιστήμονες».

«Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. Όπως συμπλήρωσε «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο -ύψους 23,2 δισ. ευρώ-, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης εκτόξευσε βέλη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαρκείς αναφορές στο περιβόητο μαξιλάρι της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας δηκτικά ότι η μοναδική χρησιμότητά του είναι για να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Και κλιμακώνοντας την επίθεση του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα λεγόμενα «syriza statitistics» πρόσθεσε:

«Σας ακούγαμε να μιλάτε για "ύφεση Μητσοτάκη" και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ' τριμήνου του '19 και α' του '20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α' εξάμηνο του '15», κατέληξε.»

«Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν ήταν αυτοσκοπός»

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε με σφοδρότητα την επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα εθνικά θέματα τη λάθος στιγμή στην κομματική αρένα. Αντιπαρέβαλλε μάλιστα την τακτική αυτή με την δική του στάση να ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία αλλά και κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε και τις αντιπολιτευτικές κατηγορίες αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής:

«Δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν' αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρέπεμψε και στις χθεσινές αποφάσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας:

«Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον».

«Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», ήταν το μήνυμα που έστειλε και προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ