ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown α λα… Μάρτιο: Η ώρα των ανακοινώσεων για σκληρά μέτρα με δυο ταχύτητες

Lockdown α λα… Μάρτιο: Η ώρα των ανακοινώσεων για σκληρά μέτρα με δυο ταχύτητες
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Αντιπυρικές ζώνες» με καθολικά lockdown, κατά περίπτωση ακόμη και με σκληρότερα μέτρα από τον περασμένο Μάρτιο, για να σταματήσει τις συνεχείς «αναζωπυρώσεις» των μολύνσεων του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, ανοίγει εντός των προσεχών ωρών η κυβέρνηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη.

Το κυβερνητικό «μικροσκόπιο» είναι στραμμένο στις συγκεκριμένες περιοχές με την επιδημιολογική κατάσταση, από τις αρχές αυτής της εβδομάδας να αναλύεται με ιδιαίτερα πυκνή περιοδικότητα.

Όπως έγραφε το CNN Greece η συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη αυξομείωση στους δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας καθώς επίσης η διαρκής άνοδος στα ποσοστά της κινητικότητας, σήμαναν τον κόκκινο συναγερμό.

Με πρωταρχικό στόχο την ανακοπή της δημιουργία πολλαπλών cluster κρουσμάτων, φέρνει τμήματα της Δυτικής Αττικής, σε πρώτη φάση τουλάχιστον τον Ασπρόπυργο, στο καθεστώς της ολικής απαγόρευσης.

Με την ανησυχία να είναι σε υψηλά επίπεδα και για τους όμορους δήμους, όπως της Μάνδρας και της Ελευσίνας, καθώς επίσης για την Κοζάνη αλλά και τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες, αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, τίθενται σε ισχύ δρακόντειοι περιορισμοί, με τους οποίους θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους κωδικούς 1, 2 και 6. Δηλαδή μόνο για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία, και για την μετακίνηση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Κατά πληροφορίες φαίνεται ότι με την αυστηροποίηση των μέτρων θα κλείσουν και οι χαραμάδες χαλάρωσης που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο για την εορταστική περίοδο.

Μένει να οριστικοποιηθεί εάν θα ακυρωθεί η δυνατότητα για τα ρεβεγιόν με την παρουσία έως εννέα ατόμων αλλά και της εναλλακτικής των αγορών με τη μέθοδο του click away.

Σε κάθε περίπτωση θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ ενδεικτική της αυστηρότητας, είναι και η προαναγγελία από κυβερνητικά χείλη για εποπτεία της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ακόμη και πόρτα-πόρτα.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των διενεργούμενων τεστ στην κοινότητα, προκειμένου να καταστεί ευκρινέστερη η επιδημιολογική εικόνα και είναι ασφαλέστερη η καταγραφή της προσδοκώμενης διόρθωσης στους δείκτες.

Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και η πρόταση για μοντέλο δυο ταχυτήτων, δηλαδή εάν κριθεί απαραίτητο το επίπεδο των μέτρων να διαφοροποιείται ανά περιοχή.

Όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση τα μέτρα θα λαμβάνονται νωρίτερα καθώς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την πορεία προς την έναρξη των εμβολιασμών τη στιγμή μάλιστα που το σχετικό ορόσημο βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα και μάλιστα εντός του 2020.

Παράλληλα, οι τροποποιήσεις στην παραγωγή της Pfizer, η οποία θα είναι μειωμένη κατά 40%, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογές του αρχικού πλάνου. Για τη χώρα μας η πρώτη παρτίδα θα αριθμεί λίγο περισσότερα από 300.000 εμβόλια.

Κορωνοϊός - Πέτσας: Μόνο 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Ιανουάριο

Όμως κατά την κυβέρνηση η εκστρατεία εμβολιασμού δεν στηρίζεται μόνο σε ένα εμβόλιο, και υπενθυμίζεται ότι για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει πολλές συμφωνίες προαγοράς, για λογαριασμό των κρατών μελών.

Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει κι άλλα υποψήφια εμβόλια, μεταξύ αυτών της Moderna, το οποίο επίσης βρίσκεται στο στάδιο χορήγησης άδειας για κυκλοφορία. Και επισημαίνεται πάντως ότι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού θα τηρηθεί επακριβώς.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών, αλλά και όλων των εργαζομένων στο σύστημα υγείας που θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε να μπουν άμεσα στις λίστες ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ