ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rafale: Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου, «γαλλικές» επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα Μπακογιάννη

Rafale: Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου, «γαλλικές» επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα Μπακογιάννη
AP Photo/Petros Karadjias

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale έναντι περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.

Μετά την ενημέρωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Ήρθαμε σήμερα στη Βουλή να ενημερώσουμε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σχετικά με την αναγκαιότητα - σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων απόκτησης έξι (6) καινούριων και δώδεκα (12) μεταχειρισμένων μαχητικών Α/Φ τύπου Rafale, των όπλων τους αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Προσέθεσε ότι: «Σε συνέχεια της ομιλίας που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του τακτικού κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες.

Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των Rafale, καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται, είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στο συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα.»

Κι επισήμανε: «Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης Εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε.

Ειδικά για τα Rafale, μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Γαλλικές επιφυλάξεις»

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι καταρχήν θετική, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του CNN Greece.

Ωστόσο, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική σύμβαση στη Βουλή, τις οποίες ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της:

«1. Ζητάμε διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Επιφυλαχθήκαμε στην Επιτροπή, τονίζοντας ότι η τελική μας θέση θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων από την Κυβέρνηση.

2. Ζητάμε να γίνει σαφές ποια είναι η στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών, που έχει προτεραιότητα, δεδομένου ότι υπήρξαν μείζονες και πολύμηνες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο από την Τουρκία.

3.Ζητάμε να έχουμε σαφή ενημέρωση για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ) όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει. Η έλλειψη μια τέτοιας συμφωνίας τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανής σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.»

Έτσι όπως θέτει το ζήτημα των φρεγατών ο ΣΥΡΙΖΑ, εύλογα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η Κουμουνδούρου προκρίνει την αγορά γαλλικών φρεγατών ανοιχτής θάλασσας. Η προτίμηση αυτή μαζί με την αναφορά στην ανάγκη αμυντικής συμφωνίας με τον προμηθευτή των φρεγατών, δίνουν έντονο «γαλλικό άρωμα» στην τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τo ερώτημα

Στη συνεδρίαση ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση τάχθηκαν υπέρ των Rafale, ενώ το ΚΚΕ εναντίον. Από τη μεριά της, η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε αν έχει γίνει σύγκριση της τιμής που προβλέπει η σύμβαση με την τιμή που συμφώνησαν με τη Γαλλία άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ