ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό lockdown: Το μοντέλο της Δυτικής Αττικής «οδηγός» και για την Κοζάνη

Σκληρό lockdown: Το μοντέλο της Δυτικής Αττικής «οδηγός» και για την Κοζάνη
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Στον... αστερισμό σκληρότερου lockdown, κατά το μοντέλο που εφαρμόζεται από τις έξι το πρωί στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής, περνάει τις προσεχείς ώρες και η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης.

Από την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία οριστικοποιείται εντός της ημέρας, αναμένεται να προσδιοριστεί εάν οι συντεταγμένες για την κατεύθυνση που υποδεικνύουν προς την κυβέρνηση αφορά στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στο σύνολο του νόμου ή μόνο στις πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, καθώς επίσης στα Σιάτιστα.

Μετά και τις έκτακτες αποφάσεις της Πέμπτης, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν θα παρεκκλίνει από την γραμμή της αποφασιστικής δράσης για την οριστική αντιμετώπιση φαινομένων που διακινδυνεύουν μια γενικευμένη υποτροπή.

Δεν είναι καθόλου τυχαία και μάλιστα κατά πληροφορίες θα αξιοποιηθεί καταλλήλως, η σημερινή σύσκεψη στο «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας, της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και από τον κρίσιμο τομέα των ελέγχων όπως αποτυπώνεται στα υπερσύγχρονα συστήματα του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Άλλωστε έχει διακηρυχθεί σε όλους τους τόνους ότι το διακύβευμα του προσεχούς διαστήματος, είναι η αποτροπή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος για να «τρέξει» η επιχείρηση «Ελευθερία», όπως είναι η κωδική ονομασία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.

Στο τραπέζι της σύσκεψης, στην οποία συμμετέχουν όλα τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, θα γίνει επισκόπηση των τελευταίων δεδομένων, αλλά και οι προσαρμογές που πιθανώς απαιτούνται στις δράσεις που έχουν προβλεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι αδιάλειπτα στραμμένη στην παρακολούθηση και στην αναλυτική επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Άλλωστε ταυτόχρονα με την έναρξη της αυστηρότερης απαγόρευσης που τίθεται σε εφαρμογή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, ξεκινάει και μια μεγάλου μεγέθους επιχείρηση καταγραφής στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας.

Από τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αξιολογηθεί μετά από μια εβδομάδα, η άρση ή η παράταση των περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις έξι το πρωί προβλέπεται:

• Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι εφόσον μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως, αποκλειστικά με άδεια του εργοδότη τους

• Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων

• Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των κηδειών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα.
Αναστέλλεται επίσης η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή. Η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών θα γίνεται μόνο με παρουσία κληρικών

• Μεγάλος αριθμός εξετάσεων αντιγόνου (rapid tests) στον πληθυσμό των συγκεκριμένων περιοχών και καθετοποιημένη ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών τους επαφών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκοριτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Ελευσίνας

Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Συστήνεται στις επιχειρήσεις ο έλεγχος του προσωπικού με ίδια μέσα, και πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους. Ο έλεγχος πρέπει να είναι περιοδικός και να γίνεται μετά την 1η μέρα, την 5η και τη 10η.

• Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των συγκεκριμένων περιοχών.

• Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτό το σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα γίνεται ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας

• Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση rapid test σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχός τους ανά τριήμερο.

• Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των Κοινωνικών Επιστημών, ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών

• Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ