ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοχρονιά: Τα πρώτα «στοιχήματα» της κυβέρνησης για το 2021

Πρωτοχρονιά: Τα πρώτα «στοιχήματα» της κυβέρνησης για το 2021
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην αφετηρία μιας χρονιάς, με προκλήσεις και διλήμματα, τα οποία κατά πολλούς συνιστούν ένα déjà vu της απερχόμενης, μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση.

Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός, ταυτόχρονα όμως το μείζον ζητούμενο είναι η διάρκεια στην προσπάθεια που καταβάλλεται και στις μάχες που διεξάγονται σε όλα τα μέτωπα.

Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, προσδιόρισε με σαφήνεια τις συντεταγμένες του οδικού χάρτη για την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα εξέπεμψε, με την ένταση του παραδείγματος, ξεκάθαρο σήμα για την ελληνική αποφασιστικότητα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, με δεδομένους τους δύσκολους «κάβους» στον ορίζοντα του 2021.

«Το διαβατήριο για την καλύτερη ζωή», όπως χαρακτήρισε το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να ενισχύει το περίβλημα της υγειονομικής ασπίδας που έχει υψωθεί απέναντι στην πανδημία.

Η κυβέρνηση όμως, καλείται από την έναρξη του νέου έτους, να επιλύσει οριστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα που ενέσκηψε στη μάχη του δευτέρου κύματος της υγειονομικής κρίσης.

Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος είναι η αποτροπή και ενός τρίτου κύματος.

Αυτό δεν είναι άλλο από την χαλάρωση στην συμπεριφορά του πληθυσμού, απότοκη όπως έχει αναγνωριστεί των παρατεταμένων περιορισμών.
Επιπρόσθετα όμως υφίσταται η εύλογη ανησυχία, εάν με τον «αέρα» του εμβολίου επιταθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

«Γιατί η επιφυλακή απέναντι σε μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παραμένει. Και η μάσκα, όπως και όλα τα μέτρα προστασίας, θα εξακολουθήσουν να μας συντροφεύουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού», ήταν η υπενθύμιση του πρωθυπουργού.

Έτσι χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση των πρώτων αποφάσεων της νέας χρονιάς.

Στην προμετωπίδα τους βρίσκεται το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως διαμήνυσε για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί το πλάνο για την επανέναρξη των μαθημάτων, για την οποία όπως είχε γράψει το CNN Greece, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μεταθέσει χρονικά την άρση των περιορισμών σε άλλους τομείς.

Υπό αυτό το πρίσμα, και εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στην κανονικότητα για δασκάλους και μαθητές στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία με την έναρξη της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Στο ίδιο ορόσημο, ακόμη δεν έχει αποκλειστεί η επιστροφή στις τάξεις, και για τους μαθητές των γυμνασίων.

Εντατικοποιείται παράλληλα και η επεξεργασία των δικλείδων ασφαλείας που περιλαμβάνει και τη διενέργεια τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στους μαθητές.

Επιπλέον, η δημιουργία διαφορετικών ζωνών αποχώρησης, ώστε να περιοριστεί τα φαινόμενα κινητικότητας που καταγράφηκαν πριν από το lockdown.

Στα πρώτα… μέτρα του στίβου του 2021, ενδέχεται να ληφθούν και αποφάσεις για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στην απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που αυτονόητα δεν θα αφορά ωστόσο τα γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται στην διακεκαυμένη ζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ