ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ισχύ το νέο σκληρό lockdown με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων

Σε ισχύ το νέο σκληρό lockdown με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από σήμερα είναι σε ισχύ το νέο σκληρό lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την ολική επαναφορά του καθεστώτος που είχαμε πριν τη μερική χαλάρωση των Γιορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκλήρυνση των μέτρων μέχρι (τουλάχιστον) τις 11 Ιανουαρίου, ήταν προσωπική πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού με δύο στόχους:

1. Να αναταχθεί η επιτάχυνση της διασποράς του κορωνοϊού που έφερε η εορταστική χαλάρωση.

2. Να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα στις 6:00 έως τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11/1:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 21:00.

-Το click away δεν είναι σε ισχύ.

-Βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, «νυχάδικα», ΚΤΕΟ παραμένουν κλειστά.

-Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα.

-Οι εκκλησίες μένουν κλειστές για τους πιστούς.

Το άνοιγμα των σχολείων

Σε σημερινή συνέντευξή του στον Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων:

«Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Η κίνηση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός ήταν προληπτική. Έχοντας υπόψη την εξέλιξη των κρουσμάτων και την υγειονομική κατάσταση της χώρας αποφασίστηκε να ζητήσουμε από όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι αυτήν την εβδομάδα ώστε να ρίξουμε ακόμη περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα:

«Και είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης διευκολύνονται και οι ειδικοί της Επιτροπής στις αποφάσεις τους. Γιατί είναι πραγματικά δύσκολο 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11. Έχουμε, όμως, πάρει μέτρα από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν.»

Τέλος, επισήμανεότι: «Γύρω στις 9-10 Ιανουαρίου, και μετά τις 11 θα δούμε πώς θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αν επιτρέπει, δηλαδή, η κατάσταση περαιτέρω άνοιγμα ή αν θα τα αφήσουμε πιο πίσω. Τότε, ναι, θα κριθούν οι υπόλοιποι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι σαφές ότι θα πάμε βήμα βήμα, Είναι επίσης σαφές ότι οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν για αυτήν την εβδομάδα θα επανέλθουν στις 11 του μήνα, δηλαδή click away και κάποιες βασικές υπηρεσίες που είχαν ανοίξει.»

Το πιο βαθύ σκοτάδι

Πάντως, παρά τη μεγάλη πτώση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Νίκος Σύψας έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου:

«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας -τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως. Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε να μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ