ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών - Σε τρεις φάσεις

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών - Σε τρεις φάσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ξεκίνησε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα, κατά την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο όλοι, υπουργοί και υφυπουργοί που πρόκειται να ορκιστούν, υποβλήθηκαν σε rapid test για προληπτικούς λόγους.

Ορκίστηκε η πρώτη ομάδα

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο οι πρώτοι έξι νέοι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης.

Έως τώρα ορκίστηκαν οι:

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών

Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Ορκίστηκαν οι υφυπουργοί

Με τη σειρά της υποβλήθηκε σε rapid test και προχώρησε στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου για την ορκωμοσία και η δεύτερη ομάδα των νέων μελών της κυβέρνησης.

Και το δεύτερο γκρουπ ορκίστηκε μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά ορκίστηκαν οι:

1. Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

2. Χρήστος Ταραντίλης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

3. Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

4. 'Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

5. Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

6. Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά», αισιοδοξία που μοιράστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

Στην ορκωμοσία της δεύτερης αυτής ομάδας που είναι όλοι υφυπουργοί δεν παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στις 12:30 θα ορκιστούν οι:

1. Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών
2. Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
3. Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
4. Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5. Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού

Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν:

1. Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι δηλώσεις των υπουργών πριν την ορκωμοσία τους

Πριν από την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα, με πνεύμα κοινής λογικής και φυσικά με ευαισθησία. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν κι επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή πρέπει να προχωρήσουν πλάι – πλάι».

Με τη σειρά του, ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, είπε: «Θα κάνουμε σπουδαία δουλειά σε αυτό το υπουργείο, διαδέχομαι έναν υπουργό (Χατζηδάκης) ο οποίος έκανε σπουδαίο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέλαβε ένα τομέα ενέργειας και του περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν κοντά στον εκτροχιασμό από την προηγούμενη ηγεσία της χώρας και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξορθολογήσει τα πράγματα και να δρομολογήσει πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εμείς θα τις συνεχίσουμε θα προχωρήσουμε ώστε να αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας».

Πιο λακωνικός εμφανίστηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που έκανε λόγο για «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα».

«Με ενότητα, και με πίστη, με σχέδιο, θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Το μήνυμα Ιερώνυμου

Το πρώτο τετ α τετ εν μέσω της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας για το άνοιγμα των ναών είχαν Ιερώνυμος και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στην ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης.

Μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία», κοιτώντας τον πρωθυπουργό.

Η ανθρωπογεωγραφία και η δεξιά στροφή

Τα πρώτα χιλιόμετρα θα αρχίσει να γράφει το «κοντέρ» του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά τη μια το μεσημέρι, όταν προγραμματίζεται η ολοκλήρωση - σε διαφορετικές χρονικές ζώνες και σε τρεις ομάδες λόγω των περιορισμών της πανδημίας- της τελετής ορκωμοσίας.

Με τον βασικό κυβερνητικό κορμό να παραμένει αναλλοίωτος αλλά με προσθήκες και αναδιανομές ρόλων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και να κλείσει νέα μέτωπα με τα οποία κάνει «ποδαρικό» η νέα χρονιά.

Από τη στιγμή που άνοιξε ο πρωθυπουργός τα «χαρτιά» του, γράφτηκε ο επίλογος στην άκρατη ονοματολογία αλλά αναζωπυρώθηκε η σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με διαφορετικά ορόσημα έως και το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένες επιλογές και μετακινήσεις που ερμηνεύτηκαν ως δεξιά στροφή ή ως εκλογική διάταξη αντικρούονται από κυβερνητικές πηγές που επισημαίνουν δηκτικά ότι παρά την επιμονή κάποιων να «διαβάζουν» τις αλλαγές με ιδεολογικά κριτήρια ή να βλέπουν στροφή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από συστράτευση όλων των ρευμάτων της κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως λένε οι ίδιες πηγές , οι αλλαγές αποκρυσταλλώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση: Η ανθρωπογεωγραφία, η δεξιά στροφή και τα εκλογικά σενάρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ