ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Η «ανάσα» με τις ταχείες εγκρίσεις και το σχέδιο για την άνοιξη

Εμβολιασμοί: Η «ανάσα» με τις ταχείες εγκρίσεις και το σχέδιο για την άνοιξη
AP Photo / Kevin Hagen

Στο φόντο με τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι αρρυθμίες που έχουν ενσκήψει με την ενίσχυση των αποθεμάτων των εμβολίων αλλά και οι ευρωπαϊκές παραφωνίες με τις  παράλληλες πρωτοβουλίες για την απόκτηση επιπλέον ποσοτήτων με διμερείς συμφωνίες, η κυβέρνηση επιδιώκει με βάση τους διαθέσιμους πόρους αλλά και τις προγραμματισμένες παραλαβές να διατηρήσει στις εθνικές ράγες την επιχείρηση «Ελευθερία».

Στην Αθήνα όπως έγραφε το CNN Greece εκτιμάται ότι ως αντίβαρο στις αβεβαιότητες που δημιουργεί το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, θα λειτουργήσουν οι ταχείες εγκρίσεις που θα λάβουν ακόμη δυο εμβόλια, εκείνων της της Astra Zeneca και της Johnson and Johnson.

Κατά πληροφορίες η ενίσχυσή του εθνικού αποθέματος με τις 1,5 εκατ. δόσεις από τις δυο εταιρείες θα γίνει νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, και εκτιμάται ότι η ενίσχυσή τους στο εθνικό απόθεμα θα έχει ολοκληρωθεί, με τα παρόντα δεδομένα, εντός του Φεβρουαρίου. Συνολικά από τις δυο εταιρείες.

Ειδικά το εμβόλιο της Johnson and Johnson, από την οποία ο προγραμματισμός θέλει τη χώρα μας ως πρώτη παρτίδα συνολικά 1 εκατομμύριο δόσεις, αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ομάδων του πληθυσμού που περιλαμβάνονται στο σκέλος των κατ’οίκων χορηγήσεων. Από τη μια οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου εμβολίου δεν απαιτούν επαναληπτική δόση και από την άλλη οι ιδιαιτερότητες στην προσέγγιση της συγκεκριμένης κατηγορίας, εκτιμάται ότι μπορούν να συνδυαστούν από το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Εντός της ημέρας πάντως αναμένεται να ανοίξει η αυλαία της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κλείνουν τα ραντεβού τους για εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 85 ετών, με τους οποίους από τις 20 Ιανουαρίου, η επιχείρηση «Ελευθερία» θα περάσει στην δεύτερη φάση της. Εκτιμάται ότι την συγκεκριμένη ομάδα απαρτίζουν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί.

Ακόμη θα μπορεί να αξιοποιήσει τον ειδικό πενταψήφιο αριθμό που έχει δημιουργηθεί για τον εμβολιασμό, τον 13034. Για όσους δεν διαθέτουν καμμια από τις παραπάνω δυνατότητες, έχουν προβλεφθεί εναλλακτικά σημεία εξυπηρέτησης στα περισσότερα από τα 10.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα καθώ επίσης στα ΚΕΠ. Την μεθεπόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό ορόσημο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα. Έως και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 44.080 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ