ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Χρονική επέκταση δύο μέτρων στήριξης, χαλάρωση περιορισμών και 500 ευρώ πρόστιμο

Μητσοτάκης: Χρονική επέκταση δύο μέτρων στήριξης, χαλάρωση περιορισμών και 500 ευρώ πρόστιμο
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» τονίζοντας πως η αναφορά που θα κάνει σε αυτή είναι μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις και να «διαλυθούν μίση».

Υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πανδημία, ότι «δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όπως είπε, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες -και έχουν και μερικές πράσινες περιφέρειες- είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

«Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα στοιχεία για διασωληνωμένους και νεκρούς λόγω Covid στη χώρα μας.

«Είμαστε η πέμπτη καλύτερη ή χειρότερη χώρα στον αριθμό των θανάτων» ανέφερε.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ε.Ε.

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις»

Αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών είπε πως η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών.

«Η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

«Κανένας εφησυχασμός»

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

«Έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση»

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «Παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

«Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης»

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων»

«Μία ερώτηση η οποία γίνεται συχνά και αποτελεί αντικείμενο κριτικής είναι σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών» συνέχισε.

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε της υποδείξεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μπορεί να σχολιάσατε πως απευθύνθηκα στον Σ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν τον αγνόησα».

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων» τόνισε έπειτα.

Τον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε.

«Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι».

Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

Εκτίμησε μάλιστα πως σε λίγες μέρες θα μπορέσει να ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό και για τους πολίτες άνω των 80.

Αναφερόμενος πάλι στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης για την απαίτηση εκ μέρους της να αγοραστούν πατέντες είπε:

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων

«Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων».

Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Νέα οικονομική στήριξη

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγελλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ