ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Οι ζωές μας στο ρυθμό του… «ακορντεόν»

Κορωνοϊός: Οι ζωές μας στο ρυθμό του… «ακορντεόν»
ΙΝΤΙΜΕ

Οι ζωές μας κινούνται πια στο ρυθμό του «ακορντεόν» των περιορισμών.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την τακτική των διαδοχικών αυστηροποιήσεων και χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μετά από ένα διάστημα χαλάρωσης, τώρα φαίνεται ότι μπήκαμε στη φάση της αυστηροποίησης με την επαναφορά του click away και του click inside στο λιανεμπόριο.

Αυστηροποίηση και χαλάρωση

Η τακτική του «ακορντεόν» επιχειρεί να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο της πανδημίας και τη λειτουργία βασικών τομέων της οικονομίας.

Μιλώντας στο Open, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σαφής:

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για αύξηση 57% του τζίρου στην Αττική σε σχέση με πέρσι.

«Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα», προσέθεσε.

Σε μάκρος χρόνου

Μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εκτίμησε σε συνέντευξή του χθες ότι θα ζήσουμε για καιρό ακόμα με τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή ασφαλής πρόβλεψη για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, αφού δεν είναι διασφαλισμένες οι ποσότητες των εμβολίων που θα παραδίδουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε:

«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι».

Επισήμανε όμως ότι: «Αν εμείς, λοιπόν, μπορέσουμε να εμβολιάσουμε αυτούς τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους πρώτα, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, η νόσος στη χώρα μας θα είναι μία άλλη νόσος. Γιατί αυτοί που κινδυνεύουν πρώτα από όλα και εισάγονται στις ΜΕΘ και κάνουν κατά μέσο όρο 20 μέρες στη ΜΕΘ, θα πηγαίνουν κατά πολύ μικρότερο ποσοστό, γιατί θα είναι εμβολιασμένοι. Αυτοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κυρίως την ανάγκη μας, αυτοί που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα και αυτοί θα έχουν εμβολιαστεί».

Τουλάχιστον δύο μήνες

Ο εμβολιασμός των ευπαθών σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, λογικά θα πρέπει να οδηγήσει την πανδημία σε ύφεση.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για ακόμα δύο δύσκολους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Είναι εμφανής πια η κόπωση των πολιτών από τα μέτρα.

Μεγαλώνει επίσης η αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων κι επαγγελματιών της εστίασης, το άνοιγμα της οποίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το πιο σοβαρό καμπανάκι χτυπάει όμως από τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή χαρακτήρισε επιεικώς αισιόδοξο τον στόχο για ανάκτηση του 50% του τζίρου που είχε κάνει η τουριστική βιομηχανία το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ