ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Η αντιπολίτευση καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Η αντιπολίτευση καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κακοκαιρίας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό. Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν χθες την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής:

«Αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα.»

Το μόνο σχέδιο

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι».

Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού.»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προσέθεσε ότι:

«Αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους», η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.»

Ελλιπής η Πολιτική Προστασία

Σε δήλωσή του στο CNN Greece ο Μιχάλης Κριθαρίδης υποστήριξε ότι:

«Η Πολιτική Προστασία εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής. Οι συνεχείς συσκέψεις εκ των υστέρων αποδεικνύουν ότι αντί να προλαμβάνει, ακολουθεί τα προβλήματα χωρίς να τα επιλύει!

Οι νόμοι είναι για να μην τηρούνται και αυτό πιστοποιείται για άλλη μία φορά αφού οι κυβερνώντες πέρυσι όταν είχαμε τους εγκλωβισμούς από το χιόνι στην εθνική ψήφισαν διάταξη στο νόμο για τα υδατοδρόμια (άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020) που απαγορεύει τον αποκλεισμό αυτοκινητοδρόμων, ορίζοντας μάλιστα και πρόστιμα έως και 1 εκ. ευρώ στους παραχωρησιούχους.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 προσέθεσε ότι:

«Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ένα μόλις χρόνο μετά, αυτοαναιρούνται και βάζουν στον «πάγο» την επίμαχη διάταξη που προφανώς φέτος δεν… βολεύει και έκλεισαν την εθνική από τις 7 το βράδυ ενώ θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση σήμερα!

«Δεν έγινε κάτι αν κλείσει ο δρόμος για ορισμένες ώρες», το είπε άλλωστε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που εν τω μεταξύ έχει μάθει και ο ίδιος καλά… ακορντεόν εφόσον το χρησιμοποιεί και στα μέτρα για τους αυτοκινητόδρομους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ