ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταραντίλης στο CNN Greece: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown

Ταραντίλης στο CNN Greece: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για θετικές ενδείξεις από την πορεία της πανδημίας μετά την πάροδο των πρώτων οκτώ ημερών lockdown κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ερωτηθείς από το CNN Greece, ποιες πιθανότητες, με βάση το συγκεκριμένο αποτύπωμα, συγκεντρώνει η άρση των περιορισμών από την 1η Μαρτίου, ο κ. Ταραντίλης είπε: «Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, χθες, τα αποτελέσματα -όπως σας είπα- που έχουμε, δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση και με βάση τις ημέρες που έχουμε μπροστά θα γίνει καλύτερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και παράταση του lockdown».

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε εντάξει το συγκεκριμένο ορόσημο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που εξαρτώνται φυσικά από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων:

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι, θα πρέπει για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», είχε τονίσει ο κ. Γεραπετρίτης.

Είχε προσθέσει εμφατικά: «Θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί».

Ο κ. Ταραντίλης αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία» και στις προσαρμογές που απαιτήθηκαν λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν, αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας.

Πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αναπλήρωσης, ενώ -λόγω της έκτακτης κατάστασης- οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν».

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Ταραντίλης: «Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64 ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους».

Όπως σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά. Για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79».

Πρόσθεσε δε: «Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως "αυξημένου κινδύνου" και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία».

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όπως εκτιμάται:

«με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ