ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γαλάζια Πατρίδα»: Η Τουρκία βγάζει το στόλο της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

«Γαλάζια Πατρίδα»: Η Τουρκία βγάζει το στόλο της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο μετά τα περί παρενοχλήσεως του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» (φωτ. αρχείου) AP Photo/Vadim Ghirda)

Μετά το κλίμα υπονόμευσης της ομαλότητας που προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο και τις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας περί παρενόχλησής του από ελληνικά μαχητικά F-16, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να επισκιάσει τις επόμενες ημέρες η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση στο Αιγαίου και τη Μεσόγειο, με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα-2021», που ξεκινάει αύριο, 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι στην προγραμματισμένη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2021» του τουρκικού Ναυτικού, συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα που ανήκουν στο Ναυτικό, την Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς, την Ακτοφυλακή και τη Χωροφυλακή.

«Σκοπός της άσκησης» όπως αναφέρεται, είναι να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των επιτελείων, των μονάδων και των πλοίων που ανήκουν στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, να γίνει δοκιμή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε επίπεδο «Ομάδας Εργασίας», η εξέλιξη των επιχειρησιακών τακτικών ναυτικών και μεικτών επιχειρήσεων, η δοκιμή της διακλαδικότητας και η ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης των μονάδων που θα συμμετάσχουν».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε «επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο» όσον αφορά στις ναυτικές επιχειρήσεις. Στην άσκηση θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας και εναέρια μέσα σε ιπτάμενους στόχους υψηλής ταχύτητας.

Χτες, Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο ότι τη Δευτέρα τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Άμυνα, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε το ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ότι «τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο».

Σε άλλο tweet του το Anadolu προσέθεσε ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων Τσεσμέ το ωκεανογραφικό σκάφος.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «υπήρξε απάντηση στην ελληνική πρόκληση».

«(Η παρενόχληση των ελληνικών μαχητικών στο ερευνητικό πλοίο). Η στάση μας, οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις σας μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει», σημείωσε ο Ακάρ.

Ελληνικές πηγές: Fake news οι πληροφορίες

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο, διευκρινίζοντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν εντός της δεσμευμένης από την Πολεμική Αεροπορία περιοχής, σε ύψος 19.000 ποδών, και όχι κοντά στην περιοχή που έπλεε το «Τσεσμέ». Επισήμαναν πως κοντά στην περιοχή που πλέει το «Τσεσμέ» δεν υπήρξε καμία απολύτως πτητική δραστηριότητα από ελληνικά μαχητικά.

Όπως έγινε σαφές, η δράση των ελληνικών μαχητικών απέχει περίπου 10 μίλια από το «Τσεσμέ», ενώ στο ύψος των 19.000 ποδιών στο οποίο πετούν προφανώς δεν μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε παρενόχληση σε πλοία. Τα ελληνικά αεροσκάφη, από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, από το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιούν άσκηση μεταξύ Χαλκιδικής και Σκύρου. Πρόκειται για περιοχή η οποία είχε δεσμευτεί με τη ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου - Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, Δυτικά της Λήμνου.

Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία τονίζουμε πως δεν CHAFF ή FLARES, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Διελκυστίνδα Αθήνας-Αγκυρας

Προχτές, Κυριακή, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ».

«Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ».

Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ