ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υψηλοί τόνοι και αντεγκλήσεις Μητσοτάκη - Τσίπρα στη συζήτηση για την αστυνομική βία

Βουλή: Υψηλοί τόνοι και αντεγκλήσεις Μητσοτάκη - Τσίπρα στη συζήτηση για την αστυνομική βία
INTIME NEWS

Σε υψηλούς τόνους, όπως αναμενόταν άλλωστε, υπήρξε η σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αν και απέφυγαν τις κορόνες, αντιπαρατέθηκαν με σφοδρότητα για περίπου τρεις ώρες στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Ο πρωθυπουργός που δέχθηκε προσωπικό «κατηγορώ» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για διχασμό και συνειδητή επιλογή της καταστολής, επέστρεψε το «κατηγορώ» κάνοντας λόγο για υποκρισία και ζήτησε συγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας που έχουν εκδηλωθεί και επί δικής του διακυβέρνησης αλλά και επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, να φοβάστε την οργή των νοικοκυραίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ΕΛΑΣ και μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι στο διάγγελμά του δεν έκανε αναφορά στον ξυλοδαρμό του πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή που πυροδότησε νέα ένταση και τα θλιβερά επεισόδια της Τρίτης, καταδίκασε το περιστατικό επισημαίνοντας ότι ο αστυνομικός οφείλει να σέβεται τον πολίτη και να δείχνει αυτοσυγκράτηση.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας αντάλλαξαν κατηγορίες ότι πυροδοτούν την ένταση και τον διχασμό. «Ενορχηστρωτή της έντασης», αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας που οφείλεται στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα και τους μπαχαλάκηδες. «Κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου» είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και εγκάλεσε τον Αλεξη Τσίπρα ότι το κόμμα του ψαρεύει στα θολά νερά της πανδημίας, επιδιώκοντας νέους «αγανακτισμένους» και νέες πλατείες της οργής με συνθήματα κατά του αυταρχικού κράτους.

Οι τέσσερις προτάσεις του πρωθυπουργού για την πάταξη της αστυνομικής βίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών που προβλέπουν:

  • Ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου σε κάθε αστυνομικό
  • Συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική ή η βρετανική για την ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ όσων θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις της Αστυνομίας
  • Αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, ενώ
  • Ειδικός βοηθός για την αστυνομική βία θα συνδράμει τον Συνήγορο του Πολίτη

Μητσοτάκης: Οι τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της αστυνομικής βίας

«Σας επιστρέφω το κατηγορώ, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο δριμύ κατηγορώ του Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως το 2008 και το 2011.

«Στήνετε ένα σκηνικό αστυνομοκρατίας γιατί έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε μισή τη συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην οικονομία και τώρα θέλετε να την πληρώσουν οι πολίτες, στρέφοντας τη μισή κοινωνία απέναντι στους άλλους», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Η άκρατη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, αφού μίλησε για «τάγματα εφόδου που κακοποιούν νέους και οικογένειες που βγήκαν βόλτα στη γειτονιά, επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να φοβάται η κυβέρνηση δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε -όπως είπε- με τις πορείες για τον καταδικασμένο εκτελεστή της «!7 Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα και με το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Ως προς τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνδιοργανώσατε μια συγκέντρωση με αναρχικούς και χούλιγκαν» και «προχωρήσατε σε υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ».

Σε ό,τι αφορά μάλιστα, στο αίτημα του Λουκά της «17 Ν» για το οποίο κάνει απεργία πείνας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, πως κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν θα διαλέξει τη φυλακή που θέλει να πάει. Επεσήμανε δε, ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν να κρατηθεί ζωντανός ένας άνθρωπος και κινηθεί εν συνεχεία και η αξιωματική αντιπολίτευση προς αυτή την κατεύθυνση για να δείξει η αντιπολίτευση ότι δεν θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

«Από τις ασυναρτησίες που ακούσαμε στην πρωτολογία σας, το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας πάντως, τον σεβασμό του προς την οικογένεια Μπακογιάννη, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ταυτίζει όλους όσοι αγωνιούν για το κράτος Δικαίου και δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης απεργός πείνας, με την Αριστερά και τους αγώνες της.

Την κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ και τη δημιουργία διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα σας ρίξει η Δημοκρατία αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό

Δείτε εδώ πώς κάλυψε το CNN Greece τη συζήτηση στη Βουλή υπό μορφή live blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ