ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Επιχειρησιακή ετοιμότητα για εμπλοκή των φαρμακείων στους εμβολιασμούς

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Επιχειρησιακή ετοιμότητα για εμπλοκή των φαρμακείων στους εμβολιασμούς
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκέψεις, αλλά με την απαραίτητη επιχειρησιακή ετοιμότητα, για να προστεθεί στην «Ελευθερία» ακόμη ένα «γρανάζι», για να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας κάνει η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο «γρανάζι» θα είναι και η εμπλοκή των 10.000 φαρμακείων στο εκτελεστικό κομμάτι του εθνικού πρόγραμμα εμβολιασμών, πέραν της ενεργού συμμετοχής τους και της αναγνωρισμένης συμβολής τους στον κρίσιμο τομέα των ραντεβού.

Ορόσημο ο Απρίλιος

Τις κυβερνητικές σκέψεις επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας, Θανάσης Κοντογεώργης, μέσω της παρέμβασης του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

«Καμία βοήθεια δεν περισσεύει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης ο οποίος υπενθύμισε την παράμετρο-κλειδί για να τρέξει αυτό το σχέδιο:

«Όμως εξαρτάται απόλυτα από τις παραδόσεις των εμβολίων που θα γίνουν και από την ευχέρεια που θα υπάρχει να εκτελεστούν αυτά από τα φαρμακεία».

Πρόκειται πάντως για ένα σχέδιο που βρίσκεται στα σπάργανα, ωστόσο οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν από τον Απρίλιο και μετά. Άλλωστε για τον Απρίλιο έχει τεθεί και ένας μεγαλεπήβολος στόχος αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Βάσει των εκτιμήσεων, προβλέπεται ότι μπορεί εντός του προσεχούς μήνα να επιτευχθεί αθροιστικά ο αριθμός των εμβολιασμών που θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.283.472 άτομα, αριθμός που υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα φτάσει στα 1,6 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι πάνω από 1,1 εκατομμύρια θα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

«Υπάρχει ένας προγραμματισμός για το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως για τον Απρίλιο, γιατί οι εταιρείες δεν δεσμεύονται για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 4 έως 6 εβδομάδων. Έχουμε κάνει μια εκτίμηση για τον Απρίλιο και θεωρούμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό θα είμαστε εντός του σχεδιασμού», υπογράμμισε ο γ.γ Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Ανοίγει νέα πλατφόρμα

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μάλιστα θα ανακοινώσει και το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για περίπου 300.000 άτομα που συγκροτούν τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που θα προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός τους.

Σειρά προτεραιότητας θα λάβουν οι ηλικιακές κατηγορίες 70 έως 74 ετών και 65 έως 69 ετών.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου δε, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, ένα ορόσημο, που όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους, είναι άμεσα συναρτώμενο και από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζουν και τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με αυτά, από τους 400.000 ανθρώπους που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, νόσησαν από κορωνοϊό περίπου 500:

«Το ποσοστό ξεπερνά και των ευρήματα των κλινικών μελετών των εμβολίων. Είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί ήδη διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι, άνω των 80, που νοσούν βαριά και χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ βαίνει ο μειούμενος ο αριθμός», ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Κατά την ίδια ανάλυση πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό στοιχείο σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού γιατί: «Πέραν του ότι σώζονται ζωές αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι σιγά σιγά η πίεση στο σύστημα υγείας θα απομειωθεί και φαίνεται όσο κατεβαίνουμε ηλικίες και εμβολιάζονται με πρώτη και με δεύτερη δόση η συνθήκη θα είναι πολύ καλύτερη για όλους» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

Σε ό,τι αφορά δε στο σκέλος των παρενεργειών, στο σύνολο των 1.283.472 εμβολιασμών, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόλις 6 σοβαρές περιπτώσεις παρενεργειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ