ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε υπεύθυνη δύναμη:» Ο Τσίπρας συνεχίζει το φλερτ με τους νοικοκυραίους

«Είμαστε υπεύθυνη δύναμη:» Ο Τσίπρας συνεχίζει το φλερτ με τους νοικοκυραίους

Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του συνέντευξη στο Open ήταν σαφές.

Το πολιτικό φλερτ με τους νοικοκυραίους που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, θα συνεχιστεί. Αν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στη νεολαία, όσα είπε σήμερα στους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη είχαν ως αποδέκτες τους μετριοπαθείς πολίτες μέσης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας:

1 Επανέλαβε την πρόταση για μορατόριουμ σε διαδηλώσεις και νομοθέτηση μέχρι να βγούμε από την πανδημία.

2 Αναφέρθηκε σε προηγούμενες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση, όπως αυτή του υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

3 Ξεκαθάρισε ότι δεν ζητάει εκλογές γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο εν μέσω πανδημίας.

4 Στο θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν έκανε αναφορά στο ζήτημα του κράτους δικαίου για το οποίο είχαν μιλήσει άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της απεύθυνσης στους νοικοκυραίους, από τον τόνο της συνέντευξης συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υιοθετήσει την εκτίμηση περί εκτυλισσόμενης αλλαγής της πολιτικής συγκυρίας.

Τα σημεία

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία της συνέντευξης, Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε:

«Μετά από πέντε μήνες βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης, είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, χιλιάδες τα κρούσματα, εκατοντάδες οι διασωληνομένοι. Την ίδια στιγμή εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι το μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα απέτυχε. Θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει στον ελληνικό λαό και να αναλάβει την ευθύνη να πει στους πολίτες ότι «εσείς τηρήσαμε τα μέτρα αλλά αποτύχαμε.»

Προσέθεσε ότι:

«Ακούμε ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες. Όταν λέγαμε να αυξηθούν μάς λέγανε, ο κ . Πέτσας, ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά. Ο κ . Γεραπετρίτης έλεγε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερα κρούσματα… Τώρα μας λένε ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι 1300, ενώ με 600 διασωληνομένους έχουμε 124 στην λίστα αναμονής. Ενώ αυτοί δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι μόνο οι 71 είναι covid ασθενείς. 'Αρα, είναι ψέματα».

Το μορατόριουμ

Για το μορατόριουμ ανέφερε ότι:

«Χθες ζήτησα να υπάρξει πολιτικό μορατόριουμ ώστε τώρα να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε ότι σώζεται. Δεν μπορεί να κλείνει την κοινωνία με 300 διασωληνομένους και να ανοίγει με 600 διασωληνομένους Η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, εκείνη έχει την πρωτοβουλία, εκείνη θέτει την ατζέντα. Σε αυτούς τους πέντε μήνες η κυβέρνηση έχει περάσει νόμους που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως ο νόμος για το νέο πτωχευτικό ή η μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια».

Προσέθεσε ότι:

«Αν οποιοδήποτε κόμμα, και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε την δυνατότητα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο με ένα νεύμα θα ήταν ένα κόμμα πολύ ισχυρό που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ήταν αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική βία Όπου υπήρξαν ανά τον κόσμο φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις, το είδαμε στην Αμερική -όπου τις κινητοποιήσεις αγκάλιασαν οι δημοκρατικοί του Μπάιντεν- και την προηγούμενη εβδομάδα στην Αγγλία. Δεν μπορεί να βλέπει ο κόσμος τις αστυνομική βία ενάντια σε οικογενειάρχες που κάνουν βόλτα στην λιακάδα και να μην αντιδρούν».

Και υπογράμμισε σχετικά με τις εκλογές:

«Εν μέσω αυτής της κρίσης θα ζητήσω εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε τυχοδιωκτική δύναμη. Δεν επιχαίρουμε από την καταστροφή, όπως έκανε παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης όταν είχαμε την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες με την Τρόικα».

Η απεργία πείνας

Τέλος, σχετικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα επισήμανε:

«Λυπάμαι που έχουμε έναν αναγάγει έναν τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων.

Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος, ήταν ατυχής. Δεν θα δεχθώ όμως την διαστρέβλωση. Το πανό «γεννήθηκε 17 Νοέμβρη», δεν είχε πίσω του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τους αλληλέγγυους. Ο κίνδυνος που επισημάναμε ήταν η ηρωοποίηση του τρομοκράτη Κουφοντίνα αν έχανε την ζωή του. Ο κίνδυνος ήταν ένας άνθρωπος που εξουσιαστικά αποφάσιζε για την ζωή και τον θάνατο να γίνει και σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας». Στην κατηγορία ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε το επίμαχο πανό απάντησε ότι «η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε το επίμαχο πανό, συμμετείχε σε διαδηλώσεις. Το πανό που κράταγε ήταν να ισχύσουν οι κανόνες του κράτους δικαίου».

Νέα Δημοκρατία: Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ