ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιδιαίτερη αναφορά στην Αττική έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας το λόγο που δεν πέφτουν τα κρούσματα, παρά τα μέτρα του lockdown που ισχύουν στο Λεκανοπέδιο.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Η Αττική διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Για την ψυχική κόπωση των πολιτών

«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με άτομα έξω από τη «φούσκα» μας. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ