ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη
ΙΝΤΙΜΕ

Ακόμη μία οπισθοδρόμηση στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -τη συνθήκη-ορόσημο του 2011 με στόχο να προστατεύσει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία-, τονίζοντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη.

«Η απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί μία ακόμη οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. H Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη»» αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Καταδίκη από Γερμανία και Γαλλία

Στον ίδιο τόνο ήταν η αντίδραση της Γερμανίας διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία τόνισε πως η απόφαση Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει «το λάθος μήνυμα στην Ευρώπη και στις γυναίκες της χώρας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης γι' αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης. Είναι σαφές. Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την απόφαση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η απόφαση θα επηρεάσει πρωτίστως τις γυναίκες της Τουρκίας, στις οποίες η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, καυτηρίασε την ίδια στιγμή έντονα την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους Δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη Συνθήκη!» φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που συγκεντρώθηκαν στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

Συγκεντρώσεις, μικρότερες σε μέγεθος, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ