ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη στο CNN Greece για επιστράτευση: Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους

Πελώνη στο CNN Greece για επιστράτευση: Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτήν την ώρα της μεγάλης ευθύνης συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ερώτημα του CNN Greece, για την αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην παρουσιαστούν οι επιστρατευθέντες γιατροί.

Για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου, συνταγματικού εργαλείου, η κυρία Πελώνη έδειξε προς την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ:

«Ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε τώρα ότι ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για τη δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση θέλει covid-free τις ιδιωτικές κλινικές, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε αιχμηρά:

«Φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε καθετί που κάνει η κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία έχει απέναντι ένα όχι. Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ΕΣΥ, σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ».

Στόχος είναι να δηλώνονται τα αποτελέσματά τους των self-test

Την ίδια ώρα, η κ. Πελώνη σχολίασε και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από επιστήμονες, για την λανθασμένη εικόνα που ενδεχομένως δοθεί στην παρακολούθηση της διασποράς της πανδημίας, από την χρήση των self test.

Απαντώντας σχετικό ερώτημα του CNN Greece η κα Πελώνη αφού υπενθύμισε ότι για τη δήλωση των θετικών τεστ, θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα, τόνισε εμφατικά:

«O στόχος είναι αυτά τα τεστ να δηλώνονται, να δηλώνονται όπως είπα σε ειδική πλατφόρμα και πάντως να υπάρξει εντοπισμός ασυπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ότι άλλο προβλέπεται».

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι το σύστημα όπου θα γίνονται οι δηλώσεις των κρουσμάτων θα αλληλεπιδρά με την ψηφιακή πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης και πρόσθεσε:

«Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του.

Θα μπορούν να γίνονται δυνητικά μέχρι και 10.000.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, από τα περίπου 300.000 που διενεργούνται σήμερα. Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν, έως και τέσσερα το μήνα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, σπίτι του. Τα συγκεκριμένα self tests ήδη χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν διατίθενται δωρεάν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ