ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Η «μικρή ανάσα» συνεπάγεται ότι πρέπει να είμαστε 10 φορές πιο προσεκτικοί

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Η «μικρή ανάσα» συνεπάγεται ότι πρέπει να είμαστε 10 φορές πιο προσεκτικοί
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των διαδημοτικών μετακινήσεων από το προσεχές Σαββατοκύριακο ανέλυσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, συνέστησε στους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

«Η απόφαση που έχει ληφθεί, κατ’ αρχάς έχει να κάνει με μία "μικρή ανάσα". Μία στήριξη της κοινωνίας διά των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει ο κόσμος. Επαναλαμβάνω, πρέπει όλοι να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί: με αντισηπτικά, με κανόνες αποστασιοποίησης και με μάσκες. Η Δημόσια Υγεία είναι πρώτα και πάνω από όλα. Πρόκειται για μία "ανάσα", για μία βοήθεια στην κοινωνία, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα με τέτοιο τρόπο που θα δεν θα επιβαρυνθεί η Δημόσια Υγεία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι πιεσμένη η κατάσταση και ότι τον Απρίλιο θα παλέψουμε όλοι με όλες μας τις υγειονομικές δυνάμεις. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στη μάχη των nοσοκομείων. Μία νόσος δημόσιας υγείας διεσπάρη και εντός των οικιών μας. Ο ένας "κόλλησε" τον άλλον. Για αυτό είναι ισχυρή η σύστασή μου για πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς κινούμαστε, πώς να μη "σπάμε" τον οικογενειακό κύκλο και πώς να μη συμβάλλουμε στην εξωτερική μετάδοση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τα self test

Αναφερόμενος στα self test, ο Βασίλης Κικίλιας περιέγραψε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως προς τη χρήση τους.

«Την ερχόμενη εβδομάδα φαντάζομαι ότι θα έχει φτάσει σε αυτό βαθμό και θα έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορούμε να διανείμουμε τα self-tests. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο του "κορμού" της προσπάθειάς μας στο testing, που είναι τα μοριακά και τα rapid test», είπε χαρακτηριστικά.

«Η τεχνολογία "τρέχει". Πρώτοι φέραμε τα rapid tests στην Ευρώπη. Τα χρησιμοποιήσαμε πρώτα στη Μόρια, τα χρησιμοποιήσαμε σε όλη την Ελλάδα επιτυχώς και τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας, στην ελληνική κοινωνία, να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά και τα τεστ οικιακής χρήσης, τα self-tests, φυσικά δωρεάν. Δηλαδή το ερώτημα το οποίο ετίθετο "μήπως είμαι θετικός στην Covid", πλέον μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο της οικογένειας με τα προσωπικά τεστ», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Κοντοζαμάνης: Η διάθεση των self test θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία τέλος της επόμενης εβδομάδας

Για την εμβολιαστική πλατφόρμα 65-69 ετών: 240.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς έναντι της Covid 19, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Βλέπετε ότι πάνω από 19 χώρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι νοσηλείες και τα Κράτη προχωρούν σε αναδιάρθρωση της τακτικής και της στρατηγικής τους».

«Θα πάμε προσεκτικά, θα πάμε βήμα-βήμα. Βρισκόμαστε κατά την άποψή μου πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών. 240.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ήδη ραντεβού. Είναι εντυπωσιακό πώς προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού», ανέφερε.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στην Κοζάνη και σε όλη τη Μακεδονία»

Ο υπουργός Υγείας, παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στη Μακεδονία.

«Ενώ αυτή τη στιγμή δίνουμε μια τεράστια "μάχη" στην Αττική, παρακολουθώ την Μακεδονία, την Κοζάνη και την Αχαΐα. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στις συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πάνε καλά οι συγκεκριμένες περιοχές από πλευράς επιδημιολογικών στοιχείων, ανησυχώ για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Κάποιοι δεν έχουν επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά μετά την τεράστια εμπειρία του πώς κινήθηκε το επιδημικό κύμα τον Νοέμβριο», είπε.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Ο κόσμος αναρωτιέται και αγωνιά, όμως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. To AstraZeneca το έκαναν 23 εκατομμύρια Άγγλοι, το έκαναν ήδη πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίοι και εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα ενημερωνόμαστε καθημερινά και θα προσαρμόζουμε τους εμβολιασμούς μας».

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων που δουλεύουν εκεί καθημερινά, όπως και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Συνεδριάζουν από κοινού, ανταλλάσσουν στοιχεία, γράφονται οι κίτρινες κάρτες από τους γιατρούς όταν υπάρχει κάποιο περιστατικό και εξετάζεται διεξοδικά, στέλνονται στον ΕΜΑ και μελετώνται από κοινού. Έτσι θα προχωρήσουμε. Με υπεύθυνη ενημέρωση και φυσικά εμπιστοσύνη στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν την ειδική γνώση σε κάθε κομμάτι της Επιστήμης. Υπάρχουν θεσμοί που αποφασίζουν, δι’ αυτών εγκρίθηκαν τα εμβόλια. Δεν τα εγκρίναμε από μόνοι μας, ούτε πήραμε κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Και πάντα με ψυχραιμία. Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, αλλά να τον ενημερώνουμε σωστά. Κινούμαστε με βάση το προσωπικό και το εθνικό συμφέρον, με βάση την Δημόσια Υγεία και την προάσπισή της και την ασφάλεια των πολιτών. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λέει ότι η ωφέλεια όλων των εμβολίων – και αυτού της AstraZeneca που θυμίζω ότι έχει πάρει έγκριση – είναι εμφανώς μακράν πιο σημαντική και πιο ισχυρή από την όποια παρενέργεια», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ