ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κατασχέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κατασχέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, με τον όρο να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα, επέτρεψε με απόφαση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, τηρώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες.

Η κατάσχεση θα γίνει σε εκτέλεση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση που αφορούσε σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις υπαλλήλων της πρεσβείας, που είχαν δει το φώς της δημοσιότητας προκαλώντας αίσθηση και στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη της υπόθεσης

Με αφορμή τις καταγγελίες, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης, και για υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει:

«Ωστόσο οι πρόσφατες καταγγελίες της, έρχονται να προσθέσουνερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψηςτης δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν τηνυποκρισία τους,όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα» για να μην πληγεί η Αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι «υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά».

«Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής πολιτική ωριμότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΝΔ

«ΥΓ. Έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην επίθεση της Νέα Δημοκρατίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων. Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά: Θύματα του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση. Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας.

Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα.

Ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά».

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας.

Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ