ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρή: Τα τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται 24 ώρες πριν την προσέλευση στα σχολεία

Μακρή: Τα τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται 24 ώρες πριν την προσέλευση στα σχολεία
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στα σχολεία θα πρέπει να κάνουν το self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στο Mega, η κ. Μακρή είπε πως οι γονείς δεν θα συνδράμουν από ιατρικής άποψης, απλώς θα κάνουν το τεστ που μάλιστα έχει απλές διαδικασίες.

Στη συνέχεια, θα συμπληρώνουν τα στοιχεία των παιδιών στην πλατφόρμα.

Ωστόσο, η κ. Μακρή εξήγησε πως τα self test δεν αποτελούν το μοναδικό όπλο για την πανδημία αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Εξήγησε δε, πως δεν μπορεί το σύνολο των συνεργείων του ΕΟΔΥ να απασχοληθεί μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Για αυτό προστέθηκαν και τα τεστ αυτοδιάγνωσης» είπε η ίδια.

Όπως είπε, σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επεσήμανε επίσης πως αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης μετά τη διενέργεια του τεστ, αρκεί και μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού.

Ερωτηθείσα γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια, η κ. Μακρή δήλωσε πως κατά τους ειδικούς δεν είναι ασφαλή, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, είπε πως η επανεκκίνηση θα γίνει όταν ανάψουν το «πράσινο φως» οι ειδικοί.

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως θα υιοθετηθεί και εκεί το μοντέλο των self test.

Κλείνοντας, η κ. Μακρή είπε πως έχει δοθεί προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε μαθητές άνω των 16 ετών στους εμβολιασμούς ενώ είπε πως το λοιπό και το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων το ΑΜΚΑ υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα, θα συμμετέχει στη διαδικασία των self test.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ