ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Οριζόντιους εμβολιασμούς στα νησιά με 10.000 κατοίκους προωθεί η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Οριζόντιους εμβολιασμούς στα νησιά με 10.000 κατοίκους προωθεί η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Αλλαγές στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στα νησιά αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου. 

Τις πληροφορίες σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για οριζόντιο εμβολιασμό σε νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, με στόχο το ασφαλέστερο άνοιγμα του τουρισμού, επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός χωρίς ηλικιακά κριτήρια αφορούσε 69 μικρότερα νησιά με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες καθώς πλησιάζουμε στην 14η Μαΐου, την ημερομηνία, δηλαδή, κατά την οποία αναμένεται το επίσημο άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου.

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου ανάβει ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων που αναμένονται το επόμενο διάστημα – όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας μόνο από την Pfizer περιμένουμε 1,2 εκατομμύρια δόσεις.

Στη στρατηγική των covid free νησιών είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού των νησιών με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αφορά 69 νησιά και που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου» έγραψε η ιταλική εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ από την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει την καραντίνα για τουρίστες από περισσότερα από 30 χώρες.

Η άρση της καραντίνας, όπως αναφέρει ο Guardian, θα αφορά τους τουρίστες που είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας θα αφορά τουρίστες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Σερβία, Ισραήλ, ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 19 Απριλίου, με το βλέμμα στραμμένο στο επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου.

«Πρόκειται για τα πρώτα διστακτικά βήματα πριν η χώρα να ανοίξει επίσημα για τους τουρίστες στις 14 Μαΐου» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού προσθέτοντας ότι «εννέα αεροδρόμια θα ανοίξουν την ώρα που αρθούν οι περιορισμοί».

«Το σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα των αεροδρομίων σε Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Δεν περιμένουμε μαζικές αφίξεις τουριστών αλλά το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε μέσα σε μια νύχτα» προσθέτει η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ