ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Στρατηγική η σημασία του λιμένα Αλεξανδρούπολης - Άψογη η συνεργασία με ΗΠΑ

Παναγιωτόπουλος: Στρατηγική η σημασία του λιμένα Αλεξανδρούπολης - Άψογη η συνεργασία με ΗΠΑ
ΔΤ ΥΠΕΘΑ

Η καρδιά του ΝΑΤΟ χτυπά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κορυφώνεται η συγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο της άσκησης Defender Europe 21.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν μετασταθμεύσει πάνω από 50 αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawk και Apache με χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (07/05) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αμερικανός Υποστράτηγος Κρίστοφερ Μόχαν (Christofer Mohan) της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τοπικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Μετά την περιήγηση στους χώρους διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής ασκήσεως, η οποία θα διεξαχθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου υπό την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού με Αντικειμενικό Σκοπό την αποτροπή της επιθετικότητος και την οικοδόμηση επιχειρησιακής ετοιμότητος του ΝΑΤΟ με τους Συμμάχους και τους εταίρους του, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Με μεγάλη ευχαρίστηση βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης “Defender Europe 21”. Μια άσκηση στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις από 26 Χώρες επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο της συνεργασίας αλλά ταυτοχρόνως και τον στρατηγικό χαρακτήρα του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς διαφαίνονται τα θετικά αποτελέσματα, μετά την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της δυνατότητας ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την Άσκηση.

Είναι, επίσης, προφανές ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου.

Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για την χώρα μας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά ταχείας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων, με ιδιαίτερη σημασία επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Άσκηση “Defender Europe 21” προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών ενόπλων δυνάμεων και να προωθήσουμε, ταυτόχρονα, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδος μας.

Θα ήθελα σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίηση μου για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, αφενός να αναδείξω την σημαντική συμβολή, δέσμευση και άοκνες προσπάθειες για το αποτέλεσμα αυτό της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ.Πάιατ, και αφετέρου την πρόθεσή μας για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Όλοι γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, γεγονός που προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφάλειας, απειλές και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του. Στο φόντο αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι.

H Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής Σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για μία ακόμη φορά κλείνοντας να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση μου για όλη την προσπάθεια σε αυτό εδώ το εγχείρημα της αναβάθμισης του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, από όλους τους εμπλεκόμενους, από τους Αμερικανούς φίλους μας, από τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένα, από την τοπική κοινωνία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας που αγκάλιασε το εγχείρημα, -γιατί είδαν όπως είδαμε όλοι μας, όπως βλέπω και εγώ προσωπικά την τεράστια προοπτική για το τόπο. Εγχειρήματα σαν αυτό θα βάλουν ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά και στρατηγικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο χάρτη.

Όταν υπάρχει δυνατότητα να μετακινείται αυτός ο όγκος των Στρατευμάτων, αυτών των Συστημάτων, ελικόπτερα, βαριά οχήματα, άρματα μάχης από έλευση πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φορτοεκφόρτωση, -τεράστια προσπάθεια, τεράστιο εγχείρημα, μεγάλες οι απαιτήσεις- με σύνδεση με την σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να προωθηθούν είτε προς τον οδικό άξονα, είτε προς τα βόρεια με τη δυνατότητα διασύνδεσης, -γιατί δεν είναι μόνο η Εγνατία που συνδέει ανατολή και δύση είναι και οι κάθετοι άξονες που συνδέουν τον νότο με τον βαλκανικό μας Βορρά, την βαλκανική ενδοχώρα και ακόμα πιο μακριά.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη, μπαίνουν πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει και θα γίνει διότι η αρχή έδειξε πάρα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επεκτείνεται και η δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να την εμβαθύνουμε, να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι πλέον όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά αποδεικνύονται και εξελίσσονται δυναμικά και στην πράξη».

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ελλάδα και ΗΠΑ πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση και φιλοξενία, επισήμανε τον κομβικό ρόλο και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 21» και τόνισε την διαχρονική φιλία των δύο χωρών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετεξελιχθεί σε ιδιαίτερα στενή σχέση στο πλαίσιο της πρόσφατης αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

Επίσης αναφέρθηκε στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και στα πολλά και σημαντικά βήματα του τελευταίου έτους με πιο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην Ευρώπη για την «ATLANTIC RESOLVE 20», όπου και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι υποδομές του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή τους, καθώς και στη μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα για συνεκπαίδευση με την επωνυμία «EARLY BIRD», παράλληλα με την συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» της «DEFENDER EUROPE 21».

Εν κατακλείδι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί με τις ΕΔ των ΗΠΑ έχει πολλαπλά οφέλη και καθιστά τις δύο χώρες πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ