ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών
INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε τη Δευτέρα ότι από το 2022 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και σε μαθητές έναντι του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς έναντι της Covid 19, τονίζοντας πως μόνο σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων ανέρχεται σε 112.000 άτομα.

Θα φοράμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμα

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν αναφορικά με τη διανομή των self test, καθώς κάποιοι από τους μαθητές δεν θα το κάνουν την επόμενη Δευτέρα.

«Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώσουμε. Θα δω το θέμα αυτό άμεσα με τους αρμοδίους φορείς», είπε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε εκ νέου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, λέγοντας ότι «είμαι υπόχρεος στους υγειονομικούς για ό,τι κάνουν στους εμβολιασμούς».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ερωτηθείς εξάλλου, για το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια. Η έγκριση του AstraZeneca - όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. ;Eχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου», συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Για τις πλατφόρμες εμβολιασμού

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

«Όσοι γιατροί λένε να μη γίνουν τα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς και να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου, οφείλω να σεβαστώ την εισήγησή τους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Το εμβόλιο είναι ένα “δώρο” της επιστήμης, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα, τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα, από κορωνοϊό, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Κικίλιας είπε πως «μάλλον είχε νοσήσει πριν κάνει το εμβόλιο». Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, όπως και σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους εξαιτίας της Covid 19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ