ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολάου για τη μήνυση ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτα διαφανείς οι αναθέσεις σε εταιρείες

Νικολάου για τη μήνυση ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτα διαφανείς οι αναθέσεις σε εταιρείες
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ολες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς», αναφέρει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκη, Σπίρτζη και Ξανθόπουλο οι οποίοι νωρίτερα κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της.

«Καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς», αναφέρει ανακοίνωση της ΓΓΑΠ, που εκδόθηκε σε απάντηση της συγκεκριμένης μηνυτήριας αναφοράς την οποία κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ τής αποδίδουν το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, σχετικά με τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κ.λπ.) κατά την περίοδο της πανδημίας από τις οποίες κατά τους ισχυρισμούς τους έχει ζημιωθεί το Δημόσιο.

Στην ανακοίνωση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου τονίζεται ότι «όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς» με αυστηρούς ελέγχους και με γνώμονα «την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων», ενώ παρατίθενται οι προϋποθέσεις με τις οποίες επελέγησαν οι εταιρείες για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και οι υποχρεώσεις τους με βάση τους όρους που είχε βάλει η ΓΓΑΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κύριος στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και γι' αυτό κινηθήκαμε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Οι εταιρείες που επελέγησαν έπρεπε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

* Να καταθέτουν την πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.

* Να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο κατά της διάρκεια της ανάθεσης της προμήθειας αλλά και κατά το στάδιο της τιμολόγησης.

* Οι εταιρείες αυτές δεν έπρεπε να είναι «φαντάσματα» ή σφραγίδες. Επιλέξαμε επιχειρήσεις που επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με συγκεκριμένους ΚΑΔ.

* Απαράβατος κανόνας της Γενικής Γραμματείας, πέραν της χαμηλότερης τιμής, είναι να μπορούν οι εταιρείες να ικανοποιήσουν άμεσα τις προμήθειες υλικών. Οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας.

Όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση.

Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.

Και τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία.

Πρόκειται για κανόνα που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή.

Ως εκ τούτων, καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ