ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Έντονο ελληνικό χρώμα στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το Πιστοποιητικό Covid

Σχοινάς: Έντονο ελληνικό χρώμα στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το Πιστοποιητικό Covid
Stephanie Lecocq, Pool via AP

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να σημειώνει πως η συμφωνία έχει έντονο το ελληνικό χρώμα της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το πιστοποιητικό, που φέρει πλέον την ονομασία Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 και όχι Πράσινο Ψηφιακό Πιστηοποιητικό, βρίσκεται πλέον καθ' οδόν προς τελική έγκριση και εφαρμογή.

Των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό από την πλευρά της Επιτροπής ηγήθηκε ο επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς σε στενή συνεργασία με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα και τους επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδου, Τιερί Μπρετόν και Ίλβα Γιόχανσον.

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ για την Covid πριν από το καλοκαίρι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονoύν να ταξιδέψουν ξανά, και η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους», και σημειωσε:

«Θα καλύψει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση, δίνοντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες και θα σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Η σημερινή συμφωνία απέδειξε ότι με τη δέσμευση και τη συνεργασία όλων, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα είναι διαθέσιμο εγκαίρως» επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

«Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί».

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Χαιρετίζει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία στην ΕΕ

«Έρχεται» το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - «Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση στην ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ