ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν δεν δώσουμε προοπτική στους νέους δεν θα σηκώσουμε κεφάλι

Τσίπρας: Αν δεν δώσουμε προοπτική στους νέους δεν θα σηκώσουμε κεφάλι
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ANDREA BONETTI

Έναν ευρύ διάλογο για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που έχουν οι νέοι στο νομό Ηλείας για την επόμενη ημέρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσεις να μείνεις ως αγρότης στην πατρίδα σου και να έχεις προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ακούγοντας τον 23χρονο αγρότη που καλλιεργεί ελιές και ντομάτες που είχε εκφράσει την δική του ανησυχία για το μέλλον.

Αντίστοιχη ήταν και η κραυγή αγωνίας όμως των νέων που συζήτησαν με τον πρώην πρωθυπουργό μεταξύ των οποίων ήταν και νέοι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

«Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι μια πολιτική που θα αφορά τους νέους ανθρώπους είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή. Εκεί είναι το μέλλον της χώρας και αυτή είναι η πιο δύσκολη εξίσωση για το μέλλον. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά στους νέους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα όπως και το ζήτημα της ανεργίας. «Εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος εκτόξευσης της ανεργίας μέσα στο 2022 ανεξαρτήτως του αν θα έχουμε θετικούς ή μη ρυθμούς ανάπτυξης και ο άλλος κίνδυνος είναι να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση, μια ραγδαία αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή να μην αντέχουνε επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες σε όλους τους κλάδους και να αντικαθίστανται από αλυσίδες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και όπως εξήγησε, αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει ρύθμιση του πανδημικού χρέους, δηλαδή των χρεών που συσσωρεύτηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει με δανειοδοτήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ρύθμιση του πανδημικού χρέους αν θα κληθούν από Σεπτέμβρη να τα επιστρέψουν τις προκαταβολές, και ταυτόχρονα να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και επιταγές. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για την ρύθμιση του πανδημικού χρέους, τουλάχιστον αυτού που αφορά τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχη με αυτή που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δηλαδή γενναίο κούρεμα 40-60% και το υπόλοιπο να μπει σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου 120 και πλέον δόσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ακούω ότι το απορρίπτουν ως λογική. Ότι υπάρχει “ηθικός κίνδυνος”. Τι ηθικός κίνδυνος είναι; Δεν έκλεισαν από επιλογή. Κλείσανε με κυβερνητική εντολή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση – ενημέρωση και από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του Πύργου. Όπως εξήγησε η πρόεδρος των εργαζομένων το νοσοκομείο του Πύργου, που είναι ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για 160.000 πολίτες, βρίσκεται σε αφόρητη πίεση τον τελευταίο χρόνο λόγω Covid-19 αφού, πέραν όλων των άλλων, έχουν παραιτηθεί 15 ιατροί και το επόμενο διάστημα αποχωρούν άλλοι 5 λόγω συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ