ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας αλλά εγκληματοφοβίας

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας αλλά εγκληματοφοβίας
INTIME/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Διέψευσε κατηγορηματικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι καταγράφεται αύξηση της εγκληματικότητας και ζήτησε να μην συγχέεται η εγκληματικότητα με την εγκληματοφοβία που αυξήθηκε για λόγους συγκυριακούς, μετά το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά αλλά και του κύκλου αίματος των μπράβων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της κυβέρνησης στο σωφρονιστικό σύστημα ανέφερε πως η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά που συγκλόνισε το πανελλήνιο είναι μοναδικό περιστατικό που δεν μεταφράζεται σε άνοδο της εγκληματικότητας.

Το πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη είναι το οργανωμένο έγκλημα, που απέκτησε ιεραρχία και δομή και αποτελεί ένα φαινόμενο που διεθνοποιείται, καθώς ασχολείται ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Europol αλλά και άλλοι θεσμοί. Κι δίνοντας διευκρινίσεις σε όσα είπε σε συνέντευξη του περί οργανωμένου εγκλήματος που έχει πολύ χρήμα κι έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες κι η φράση του «εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας», που έθιξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ με θεσμούς, λες κι ήρθατε από φεγγάρι, 5 χρόνια κυβερνούσατε, δεν έχω δει να κάνατε κάτι, δεν κάνατε τίποτα, δεν αγοράσατε ούτε ένα αυτοκίνητο, ούτε ένα αλεξίσφαιρο, μην παριστάνετε λοιπόν, τους ανήξερους… είναι ένα διεθνές πρόβλημα και για να μην επηρεάζουν θεσμούς πρέπει να πάρουμε μέτρα, για αυτό πήγα εισαγγελέα Αρείου Πάγου».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο 5μηνο του έτους καταγράφεται μείωση της εγκληματικότητας από 10-40% ανά περίπτωση. Ειδικότερα, καταγράφηκε 35% μείωση σε ληστείες, 21% μείωση σε κλοπές και 10% μείωση σε κλοπές οχημάτων.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα πανεπιστήμια και όχι την εγκληματικότητα, λέγοντας ότι η αστυνομία στο 70% του χρόνου της ασχολείται με το έγκλημα κι όχι με τα πανεπιστήμια και τις συναθροίσεις.

«Κάθε μήνα γίνονται 700 συγκεντρώσεις, 23 την ημέρα», είπε και πρόσθεσε πως στις 100 εργατοώρες της ΕΛΑΣ, οι 4,6 αφιερώνονται σε συναθροίσεις, οι 67,4 σε αστυνόμευση και οι υπόλοιπες. σε διοικητικά καθήκοντα.

Σε ότι αφορά στη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε πως θα προσληφθούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 80% κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ακόμη, πως μετά τον εφιάλτη της πανδημίας θα υπάρξουν νέες μορφές εγκληματικότητας για τις οποίες η ΕΛΑΣ προετοιμάζεται, καθώς δεν είναι εύκολο έργο.

Ολέθρια χαρακτήρισαν την πολιτική της κυβέρνησης οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε λάθος να γίνεται λόγος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και έκανε λόγο για μια πολυπλόκαμη και πολύχρονη διαδικασία.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν το εύρος, τις διασυνδέσεις, την επικινδυνότητα του θέματος. «Δεν είναι απλό ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε πρόσωπα ή ομάδες, έχουν σχέσεις με μεγάλα συμφέροντα, διακλαδώσεις που δηλητηριάζουν όλη τη δημοκρατία και την κοινωνία, προκαλώντας κλίμα αποσταθεροποίηση», ανέφερε.

«Το μόνο οργανωμένο που υπάρχει τόσους μήνες με το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το μόνο που έχετε αφήσει όρθιο για να είναι οργανωμένο είναι το έγκλημα. Και παρακαλούμε να ανατρέψετε αυτή τη πολιτική σας και αυτή τη γραμμή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ