ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Ο χρησμός Μητσοτάκη και το σχέδιο του Μαξίμου για τις διευκολύνσεις

Εμβολιασμοί: Ο χρησμός Μητσοτάκη και το σχέδιο του Μαξίμου για τις διευκολύνσεις
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Με αυτή την φράση ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το ορόσημο στο οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας που θα απολαύουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η ημέρα των ανακοινώσεων

Από την άλλη όμως και παρά το επίμονο, δημοσιογραφικό ερώτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προϊδεάσει για το σχέδιο που το Μέγαρο Μαξίμου θα θέσει σε εφαρμογή για να γκρεμίσει τον τοίχο της επιφυλακτικότητας έναντι των εμβολίων και να χτίσει ταχύτερα το τείχος ανοσίας. Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να απαντήσει με έναν χρησμό.

«…είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός.

Το μέσον της προσεχούς εβδομάδας, πιθανώς η ερχόμενη Τετάρτη, όταν και είναι προγραμματισμένη η τακτική σύσκεψη για την Covid-19, ενδέχεται να γίνει η παρουσίαση αυτού του σχεδίου. Στο καλεντάρι του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δεν έχει μαρκαριστεί οριστικά η συγκεκριμένη ημέρα.

Οι «ανάσες» ελευθερίας

Στην κυβέρνηση έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλάνου συγκεκριμένων κινήτρων ή για τις διευκολύνσεις όπως είναι ο όρος που παγίως χρησιμοποιείται. Είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα πλαισιώσει μια ευρεία, σε έκταση, ενημερωτική καμπάνια η οποία θα διατρέχει όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας.

Βασική αρχή του σχεδίου είναι η… «άνεση» στην κινητικότητα που θα αποκτήσουν οι πλήρως εμβολιασμένοι σε δημόσια θεάματα, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αντίστοιχη θα είναι η… «ελευθερία» που θα δοθεί σε όσους επαγγελματίες θέλουν να αξιοποιήσουν κλειστούς χώρους για την συγκεκριμένη κατηγορία πελατών και ενδεχομένως με διαφορετικό περιορισμό σε ότι αφορά στο αριθμητικό μέρος που πιθανώς ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους.

Οι πρώτες διευκολύνσεις

Είναι σαφές ότι η διευκόλυνση στην πρόσβαση των εσωτερικών χώρων θα έχει διαφορετική σημασία κατά τον προσεχή χειμώνα, κατά συνέπεια θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τη μερίδα των πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν. Το πρώτο δείγμα πάντως των διευκολύνσεων θα δοθεί ακόμη και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του σχεδίου καθώς από την προσεχή Δεύτερα, δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή σε self-test για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κάλυψης τους με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Επιπλέον την ίδια δυνατότητα αποκτούν και όσοι αθλούνται σε γυμναστήρια, αφού έχει συμπληρωθεί όμως ένα δεκαπενθήμερο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει και μια συμπληρωματική πρόνοια που ήδη έχει καταγραφεί δημόσια, και προβλέπει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης κατά την ίδια συνθήκη δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ