ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα voucher των 150 ευρώ: Θεωρείτε το κίνητρο δωροδοκία;

Κικίλιας κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα voucher των 150 ευρώ: Θεωρείτε το κίνητρο δωροδοκία;
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιχειρεί να καπελώσει τους νέους που έσπευσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά την ανακοίνωση του λεγόμενου «freedom pass», να κλείσουν ραντεβού να εμβολιαστούν, εξαπέλυσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Θεωρείτε το κίνητρο δωροδοκία;», διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε σε μια σειρά χώρες, όπως το Ισραήλ κι η Γαλλία ή η πόλη της Νέας Υόρκης που θέσπισαν κίνητρα για να παροτρύνουν τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

«Δεν τους αφήνετε να εκφραστούν, θέλετε να καπελώσετε τους νέους, παλαιότερα έκλειναν 9.000 ραντεβού την ημέρα και σήμερα τα ραντεβού έφτασαν τα 18.500», είπε ο κ. Κικίλιας.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι παίζει μικροπολιτικά με την πανδημία και πρόσθεσε: «Μην ψάχνετε λοιπόν, να βρείτε γιατί δεν σας ακούει κοινωνία και ο κόσμος».

Freedom Pass: «Τσίμπησαν» οι νέοι - 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό μέσα σε λίγες ώρες

Την ίδια στιγμή, άμεσα αποτελέσματα φαίνεται πως είχαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με την «Κάρτα Ελευθερίας», «το ψηφιακό πορτοφόλι» των 150 ευρώ που δικαιούνται οι νέοι μεταξύ 18-25 ετών που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Μετά την προτροπή του πρωθυπουργού «τα κορίτσια και τα αγόρια να "τσιμπήσουν" την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», η παροχή της Κάρτας Ελευθερίας ή Freedom Pass φαίνεται πως αποτέλεσε δέλεαρ για αρκετούς νέους 18 - 25 ετών καθώς χθες, μετά την ανακοίνωση για το Freedom pass κλείστηκαν 18.500 ραντεβού για εμβολιασμό. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό από τον καθημερινό μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, όταν κλείνονταν περίπου 9.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό δείχνει ότι οι εξαγγελίες έτυχαν θετικής υποδοχής αλλά αυτό μένει να αξιολογηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Ποιοι τη δικαιούνται

H «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη για όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 – 2003 και έχουν εμβολιαστεί μ τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 έως 31/12/2021. Θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr με τη χρήση του ΑΜΚΑ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μία μέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms.

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, θα χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα e-shops και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Το freedom pass θα είναι χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό προφίλ του κινητού και θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολλαπλές ιδιότητες.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες

  • Ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μετακινήσεις
  • Σιδηροδρομικές οδικές μεταφορές
  • Ενοικίαση οχημάτων
  • Καταλυματα, κάμπινγκ
  • Κατασκηνώσεις
  • Ταξιδιωτικά γραφεία
  • Κινηματογράφος
  • Μουσεία, συναυλίες, παραστάσεις χορού, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους
  • Διανομή σε τουριστικά καταλύματα

Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Η διαδικασία

Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό «πορτοφόλι» στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν «έξυπνη» συσκευή.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η Κάρτα Ελευθερίας:

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ