ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί - Κορωνοϊός: Μάχη της χώρας με τον χρόνο και κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Εμβολιασμοί - Κορωνοϊός: Μάχη της χώρας με τον χρόνο και κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Photo Collage / INTIME NEWS

Με την κυρίαρχη διάγνωση να κατατείνει στην εξάντληση της συνεισφοράς της δεξαμενής των πρόθυμων να εμβολιαστούν, στη δυναμική της επιχείρησης «Ελευθερία», η κυβέρνηση εντείνει τη στρατηγική των τριών πυλώνων για να «κατεδαφίσει» τον «τοίχο» των απρόθυμων που διακρίνεται στον ορίζοντα και να «χτίσει» το τείχος ανοσίας.

Πίεση, ετοιμότητα και επισκόπηση είναι το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζονται οι κυβερνητικές ενέργειες για το κρίσιμο δίμηνο που διανύει η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμών. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνονται στη ενδυνάμωση της προσφοράς όλων των βαθμίδων του κράτους στην αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού.

Σε αυτό το φόντο, πραγματοποιείται στις 12:30 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ακόμη μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάνω στο τραπέζι της θα μπει η «διάταξη μάχης», στα δυο επίπεδα της αυτοδιοίκησης, καθώς το αντικείμενο της θα είναι οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών.

Είναι προφανές ότι στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σε πρώτο πλάνο μπαίνουν αναπόδραστα τα πιθανά εργαλεία ενίσχυσης, της εμβολιαστικής καμπάνιας καταρχάς σε επίπεδο επικράτειας. Ταυτοχρόνως το κέντρο βάρους θα πέσει στις περιοχές όπου καταγράφεται σημαντική υστέρηση στα ποσοστά κάλυψης με ένα από τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να διευρύνει την εμβέλεια και το κυριότερο την απήχηση των μηνυμάτων που αφορούν στην αδήριτη ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Στόχος είναι να μην κάνουν «κοιλιά» οι εμβολιασμοί, μέσα στο καλοκαίρι, παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση μια κάμψη στην προθυμία για ένταξη στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμών. Θα πρέπει, δε, να θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνεται ο κεντρικός φορέας μετάδοσης αυτών των μηνυμάτων.

«Και εμείς, πράγματι, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όσοι με ενθουσιασμό έτρεξαν να εμβολιαστούν το έχουν κάνει ή έχουν ήδη σχεδιάσει τον εμβολιασμό τους. Και τώρα καλούμαστε να απευθυνθούμε σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιο καχύποπτοι, πιο σκεπτικοί, για την ανάγκη του εμβολιασμού», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» και στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι καχύποπτοι δεν συνιστούν ένα ομοιογενές σύνολο. Από τη μια υπάρχει η κατηγορία των «φιλοσοφικά αρνητών», όπως προσδιορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, στην οποία δύσκολα θα μπορέσει να δημιουργήσει ερείσματα η εκστρατεία πειθούς. Η άλλη «φυλή», η οποία είναι πολυπληθέστερη είναι οι «free riders», δηλαδή οι «τζαμπατζήδες», όπως προσδιορίζονται.

Το σχέδιο δράσης με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να υποσκελίσει ή να υπερβεί το εμπόδιο των απρόθυμων σε ότι αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, δίνει έμφαση στην επικοινωνία των «σκληρών επιστημονικών δεδομένων» και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε ένα από τα πρώτα σήματα.

Το περιεχόμενο του, στηρίζεται στα στατιστικά για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, για μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου τριμήνου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 2.245 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών. Από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22 ενώ 2.223 από αυτήν την ηλικιακή κατηγορία ήταν ανεμβολίαστοι.

«Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη», ήταν η θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ