ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Νωρίτερα τα μέτρα - «χαλινάρι» στη διασπορά του κορωνοϊού

Κυβέρνηση: Νωρίτερα τα μέτρα - «χαλινάρι» στη διασπορά του κορωνοϊού
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το «πράσινο» φως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων που θα πλαισιώσουν το μοντέλο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας είναι ένα μέρος των αντίμετρων με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να περάσει, εγκαίρως, «χαλινάρι» στη διασπορά του κορωνοϊού και να ανακόψει τον «καλπασμό» της μετάλλαξης «Δέλτα» που τροφοδοτείται από την καταστρατήγηση των υγειονομικών μέτρων.

Ενδεικτική του ασφυκτικού κλοιού που δημιουργείται γύρω από τους επίδοξους παραβάτες είναι ότι η απόφαση για την αναδρομικότητα στην ισχύ των κυρώσεων, που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά θα υποστηρίζεται από την αξιοποίηση βίντεο, φωτογραφιών και κάθε είδους οπτικοακουστικό τεκμήριο για την έκνομη δραστηριότητα των κέντρων διασκέδασης, των κλαμπ και των καφετεριών.

Για το σκοπό αυτό θα γίνεται σαρωτικό σκανάρισμα στις δημόσιες αναρτήσεις σε όλο το εύρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες θα αποδεικνύονται οι σχετικές παραβιάσεις των μέτρων και εν συνεχεία θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές ποινές. Πειστήριο της παράνομης λειτουργίας θα αποτελούν και οι εικόνες που μεταδίδονται μέσω των ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων. Κατά πληροφορίες άλλωστε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήδη λαμβάνουν ντοκουμέντα, με στιγμιότυπα και βίντεο από τα κορωνοπάρτι και την πλημμελή τήρηση των μέτρων.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Πηγή: INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από νωρίς το Μέγαρο Μαξίμου λάμβανε εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την αυξητική τάση που διέγραφαν οι νέες μολύνσεις από την Covid-19. Μετά την εδραίωση της εκθετική ανόδου και την κατοχύρωση του αριθμητικού άλματος των κρουσμάτων, και το καμπανάκι που ήχησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

Παρουσία και του καθηγητή Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έκαναν μια αναλυτική επισκόπηση της κατάστασης.

Τέθηκαν επι τάπητος και οι απαραίτητες προβολέες και μετά την ενδελεχή αξιολόγηση όλων των δεδομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για να ενεργοποιηθούν εμπροσθοβαρές τα μέτρα.

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

Πηγή: INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν εκτός από την αναδρομικότητα στην ισχύ προβλέπουν χρηματικές καμπάνες και λουκέτα από την πρώτη παράβαση. Συγκεκριμένα:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
  • Ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

Η αποστολή Πέτσα

Πηγή: INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές στη διπλή εκστρατεία για να ενισχύσει το «αντίδοτο» στο «κοκτέιλ» της απροθυμίας που κρατά καθηλωμένα τα ποσοστά των εμβολιασμών και διατηρεί την απόσταση από τον στόχο του τείχους ανοσίας στο 70% με 75% το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο. Εκκλησία και αυτοδιοίκηση καλούνται να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην απήχηση του εμβολιαστικού μηνύματος. Τη μπαγκέτα της αφύπνισης και του συντονισμού κρατά ο υπουργός, Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, πριν την εκκίνηση ενός ενημερωτικού μαραθωνίου στις περιφέρειες και στους δήμους που κρατούν τα σκήπτρα των αρνητικών επιδόσεων στους εμβολιασμούς.

Στην καμπάνια θα επιστρατευτούν πρόσωπα ευρείας αποδοχής και με ισχυρή επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, και στο «ραντάρ» της μπαίνουν 82 δήμοι με καταγεγραμμένη εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30%. Επιπλέον 50 δήμοι όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι υποδεέστερο του 25%, και σε επιμέρους διαμερίσματα υπολείπεται ακόμη και του 10%. Πέραν της επικράτειας, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι προετοιμάζεται από τον υπουργό, Αναπληρωτή Εσωτερικών, μια ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τους επικεφαλής των δημοτικών αρχών από τις περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Πέτσας ανοίγει τον κύκλο της εμβολιαστικής καμπάνιας στην περιφέρεια, με αφετηριακό σταθμό των περιοδειών τον νομό Φθιώτιδας και τις περιοχές Μακρακώμη και Αμφίκλεια στις οποίες επιδιώκεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Στην ίδια φάση εντάσσεται και η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, επίσης με αρκετές περιοχές τα ποσοστά των οποίων προβληματίζουν, καθώς κινούνται κάτω του 20%, αλλά και η μετάβαση στις Σέρρες, όπου καταγράφεται περίπτωση με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω του 10%.

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με ισχνό εμβολιαστικό αποτύπωμα, και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ