ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει

Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Και θα καταρρεύσει με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξέρω τι θα τον αντικαταστήσει, αλλά δεν έχει μέλλον”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, “ο λόγος για τον οποίο θα καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εφαρμόζει μία δημοσιονομική πολιτική που δεν μπορεί να λειτουργήσει”.

“Το κόμμα έφτασε από το 4% στο 40%. Μία απίστευτη άνοδος. Και τώρα θα πάει σύντομα πάλι στο 4%, έτσι όπως πηγαίνει η κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό”, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

“Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και έκτοτε είχαμε ένα πρόγραμμα ‘προσποίησης και επέκτασης’. Είναι ακριβώς όπως μια εταιρεία η οποία έχει καταρρεύσει και στην οποία δίνεται ένα ακόμα δάνειο από τραπεζίτη, ο οποίος θεωρεί ότι αν δηλώσει πτώχευση, τα βιβλία του θα έχουν πρόβλημα. Έτσι συνεχίζει να επεκτείνει τα δάνεια και προσποιείται ότι το δάνειο λειτουργεί”, ανέφερε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

“Αυτή είναι η Ελλάδα, με τους πιστωτές μας, (την περιβόητη τρόικα) στο ρόλο του τραπεζίτη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση υιοθετήσει αυτή τη στάση, αποτυγχάνει και εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη”.

“Η Ευρώπη παραμένει σε άρνηση για την πτώχευση του ελληνικού κράτους και την ανικανότητα της ευρωζώνης να λειτουργήσει σύμφωνα με κανόνες που δεν ήταν μέχρι το πρότυπο”, τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στις θέσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ