ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Τα ορόσημα και οι φάσεις του κυβερνητικού σχεδίου

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Τα ορόσημα και οι φάσεις του κυβερνητικού σχεδίου
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί ταχύτερα το αντίμετρο της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς υγειονομικών και εργαζόμενων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, για να ενισχύσει το «αντίδοτο» κατά της διασποράς της μετάλλαξης «Δ» αλλά και τη θωράκιση της εμπροσθοφυλακής του συστήματος υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.


Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον «Economist» διαμήνυσε ότι το άμεσο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η άμυνα απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

«Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο. Είναι εθνική ανάγκη να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ειδικά για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί. Με πειθώ αλλά και με μέτρα, έτσι ή αλλιώς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα εμβόλιο ως «το κατά κεφαλήν χρέος της χώρας».

Το παρασκήνιο της απόφασης

Πρόκειται για τη δεύτερη, εμπροσθοβαρή παρέμβαση, μετά τις προσαρμογές επι τω αυστηρότερω, που τέθηκαν σε ισχύ από την Πέμπτη, για την λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας και εν αναμονή περαιτέρω τροποποιήσεων για τους κλειστούς χώρους. Αποτελεί όμως ακόμη ένα ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου να ληφθούν μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, αποβαίνοντας-ενδεχομένως-σε βάρος της αποτελεσματικής αναχαίτισης του μεταλλαγμένου στελέχους και συνολικά στη διατήρηση του ελέγχου του τεταρτου κύματος της πανδημίας.

Όπως έγραφε το CNN Greece από τις 19 Ιουνίου, όταν και η επιτροπή βιοηθικής παρέδωσε στην κυβέρνηση το πόρισμα της, παρότι δημόσια το φθινόπωρο είχε προσδιοριστεί ως το ορόσημο, αξιωματούχοι διέκριναν την ύπαρξη περιθωρίων για μια επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα. Αυτό το ενδεχόμενο συνδεόταν ευθέως με την πορεία της πανδημίας καθώς επίσης και εκείνη των εμβολιασμών. Η τελευταία είναι άλλωστε μια από τις προϋποθέσεις στην κλιμακούμενη πρωτοβουλία που έχει εισηγηθεί η επιτροπή, πριν από την κατάληξη στην «έσχατη λύση» της υποχρεωτικότητας.

Οι επόμενοι μετά τους υγειονομικούς

Ενόσω εξελίσσεται η εκστρατεία πειθούς, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, το σχέδιο που θα ανακοινωθεί όπως προαναγγέλθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη εντός της προσεχούς εβδομάδας– πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα - κατά πληροφορίες θα ξεδιπλωθεί σταδιακά. Το μήνυμα που συνοδεύει την συγκεκριμένη προαναγγελία είναι ότι η άρνηση συμμόρφωσης στο καθεστώς υποχρεωτικότητας δεν συνεπάγεται την απόλυση. Ωστόσο όσοι δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους θα μεταφέρονται σε πόστα που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η αυλαία φαίνεται ότι θα ανοίξει εντός του Ιουλίου, με το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και η δεύτερη φάση, πιθανώς εντός του Αυγούστου, φέρεται να περιλαμβάνει τους υγειονομικούς καθώς επίσης το διοικητικό δυναμικό και το υποστηρικτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Οι δυο τελευταίες ομάδες, φαίνεται να καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε σχέση με το ιατρικό δυναμικό, καθώς για παράδειγμα στους νοσηλευτές κινείται στην περιοχή κάτω του 70%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκεται για καθαρίστριες και διοικητικούς.

Είναι ξεκάθαρο δε, ότι αποτελεί προτεραιότητα η αποτροπή στην επανάληψη φαινόμενων που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν υγειονομικοί μόλυναν ασθενείς με την Covid-19. Εντός του Αυγούστου πάντως θα ξεκαθαριστεί εάν θα υπαχθούν και οι εκπαιδευτικοί στο καθεστώς υποχρεωτικότητας. Πληροφορίες θέλουν να γίνονται συζητήσεις για προσθήκη στην ίδια δεξαμενή και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης για τους αθλητές, των ερασιτεχνικών και των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Η Ιταλία αποτελεί τη μοναδική έως τώρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό για το προσωπικό των δομών υγείας. Σύμφωνα με έκτακτο διάταγμα της 1ης Απριλίου 2021, οι επαγγελματίες υγείας που αρνούνται να εμβολιαστούν έχουν την επιλογή να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις με μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας ή να τίθενται σε διαθεσιμότητα χωρίς αμοιβή για διάρκεια ενός έτους.

Εντός του Ιουλίου πάντως εκδικάζεται από την ιταλική δικαιοσύνη η προσφυγή τριακοσίων υγειονομικών κατά του διατάγματος.Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλούνται οι συντάκτες της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής μόνο ένας στους δέκα χιλιάδες επαγγελματίες υγείας αρνείται ακόμα να εμβολιαστεί, ενώ οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας ή οίκους ευγηρίας που έχουν χαμηλότερη εξειδίκευση δείχνουν και μεγαλύτερο δισταγμό απέναντι στον εμβολιασμό.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι κυβερνητικές κεραίες πάντως είναι στραμμένες και προς τα ευρήματα των ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Οι τάσεις της MRB, καταγράφουν το 27% να διάκειται υπέρ της θέσπισης της για όλους τους πολίτες και σχεδόν τρεις στους δέκα(29%) να εμφανίζονται θετικοί αλλά μόνο για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Κατά τάσσεται το 41%, με την παραμετροποίηση όμως, να δείχνει ότι το 61% όσων διάκεινται αρνητικά στην καθιέρωση της υποχρεωτικότητας δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 65% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα ποσοστό 52%, δηλώνει ότι εφόσον έχει τη δυνατότητα επιλογής θα προτιμήσει ένα κατάστημα μόνο για εμβολιασμένους, χωρίς περιορισμούς.

Το «καρφί» Μητσοτάκη για Τσίπρα

Στην ομιλία του στον Economist ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, με τις αιχμές περι διχασμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καρφώνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών είναι επιτέλους να σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της σύγχυσης, φτάνοντας κάποια στιγμή να επικαλούνται τον διχασμό για να διχάσουν. Στον επίλογο της πανδημίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναζωπύρωσή του. Πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα η ελληνική κοινωνία από τους διχασμούς του παρελθόντος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ