ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Λεπτό το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, γίνονται διαβουλεύσεις

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Λεπτό το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, γίνονται διαβουλεύσεις
AP Photo / Armando Franca

Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης από τα μέλη της επιτροπής. Αυτό τόνισε την Πέμπτη, σε ερώτηση του CNN Greece, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που είχε ανοίξει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σε ερώτηση εάν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό πρόκειται να ενταχθούν επαγγελματίες που προέρχονται από την εστίαση και τον τουρισμό αλλά και εκπαιδευτικοί εκτός από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε:

«Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα το οποίο εξετάζεται από τα μέλη της Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικές εβδομάδες η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής σε πόρισμά της, αναφέρεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών υγείας, ως έσχατη λύση αφού εξαντληθούν μία σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η πειθώ.

Εξάλλου το μέλος της επιτροπής καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε την σημασία χρήσης της μάσκας σημειώνοντας ότι αυτή είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός καθώς και σε πολυσύχναστους δρόμους.

«Κρατάμε πάντα την μάσκα, η οποία δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον εμβολιασμό», πρόσθεσε η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.

Όπως σημείωσε η ίδια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες, με πρωταγωνιστές πλέον τους νέους ηλικίας 27 ετών, τα κρούσματα δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά ενώ ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι έως 25 ετών. Επίσης υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46 %. Η αύξηση των κρουσμάτων σήμερα εντοπίζεται κυρίως σε τρεις κόκκινες περιοχές στην Αττική την Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο η νόσος όπως είπαμε αφορά νέους οι οποίοι νοσηλεύονται στο σπίτι.

«Οι διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα είναι δυόμισι φορές πιο αυξημένες. Το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό», υπογράμμισε η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρχει έκρηξη σε νοσηλείες.

«Πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 50 ετών άρα επιμένουμε ιδιαίτερα στον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι η συμμετοχή της μετάλλαξης Δέλτα στην αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη αλλά όχι τόσο μεγάλη.

Στο «χορό» της Δέλτα αυτή τη στιγμή χορεύουν εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει απομονωθεί σε 100 χώρες και θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Τις τελευταίες δύο μέρες σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφονται 121 δείγματα της μετάλλαξης Δέλτα, εκ των οποίων το 84% αφορά Έλληνες και το υπόλοιπο ξένους. Στα δείγματα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 7% είχε πραγματοποιήσει δύο δόσεις εμβολιασμού ενώ το 13% που χρειάστηκε νοσηλεία, δεν ήταν επαρκώς εμβολιασμένο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί μία ακόμα πρόκληση της πανδημίας και στόχος μας είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών τόσο σε πολίτες άνω των 50 ετών όσο και σε νέους.

Τέλος, ο καθηγητής Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει τα συστήματα υγείας από χιλιάδες θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ