ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης - «Παράθυρο» για νέες κατηγορίες

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης - «Παράθυρο» για νέες κατηγορίες
AP Photo/Matthias Schrader

Να διαλύσει τη «σκιά» των απολύσεων πάνω από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών επιδιώκει η κυβέρνηση και να προτάξει τη θετική επίπτωση του στον προγραμματισμό νέων ραντεβού μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Με την ολοκληρωμένη εκστρατεία που έχουμε οργανώσει, και πιστεύω με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων, βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν.

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που αντικρούουν την αντιπολιτευτική κριτική περί «Κερκόπορτας» απολύσεων, αποκτούν εντός της προσεχούς εβδομάδας και το νομικό περίβλημα.

Όπως εγκαίρως είχε γράψει το CNN Greece, στην υπό επεξεργασία ρύθμιση, με διάταξη θα προβλέπεται η αποσύνδεση των απολύσεων από την αναστολή εργασίας. Επιπλέον στον δημόσιο τομέα δεν θα επιφέρει παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στην κωδικοποίηση του νέου πλαισίου, θα αναφέρεται ότι η ποινή της αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών, δεν θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Έχει ενταχθεί επίσης η πρόβλεψη ότι ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα ενημέρωσης για τον εμβολασιασμό ή όχι των υπαλλήλων του. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, άνοιξαν νέο κύκλο, ομόκεντρης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ιδιωτικών Επενδύσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη νομοθεσία για διευκολύνει την απομάκρυνση όσων δεν εμβολιάζονται, προέβη σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη:

«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, θα γίνουν αναπόφευκτα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

Aυτή η αναφορά Γεωργιάδη, ενεργοποίησε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, που τον χαρακτήρισε λαγό των απολύσεων για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, επιτέθηκε εκ νέου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αλλά απευθύνοντας νέο κάλεσμα υπέρ της ενίσχυσης των εμβολιασμών:

«Με απόλυτη κατανόηση, λοιπόν, στους φόβους και τις ανησυχίες όλων, ο μόνος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς αλλά και να τελειώνουμε με αυτή την αποκρουστική επιχείρηση διχασμού, είναι να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε τους εαυτούς μας, να εμβολιαστούν όλοι και όλες».

Εν τω μεταξύ παράθυρο για διεύρυνση της περιμέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών και στην εκπαιδευτική κοινότητα άνοιξε η υπουργός Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως τόνισε εμφατικά ότι προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δια ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και διαμήνυσε την ετοιμότητα του υπουργείου, για να δημιουργηθούν ειδικά εμβολιαστικά κέντρα στα κάμπους των Πανεπιστημίων, εμφανίστηκε ανοιχτή στην επέκταση της υποχρεωτικότητας προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Όλα τα συζητάμε και όλα είναι στο τραπέζι», ανέφερε η ίδια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ