ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Η περιοχή που «ανοίγει» το ψευδοκράτος - Τι θα γίνει με τα ακίνητα Ελληνοκυπρίων

Βαρώσια: Η περιοχή που «ανοίγει» το ψευδοκράτος - Τι θα γίνει με τα ακίνητα Ελληνοκυπρίων
Screen grab

Μία έκταση 174.643 τετραγωνικών μέτρων στα Βαρώσια στην οποία υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους, «ανοίγει» το ψευδοκράτος.

Οι 36 Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες που δικαιούνται αποζημίωση και ανταλλαγή, καθώς και επιστροφή χρημάτων, ήδη, έχουν υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Το όνομα της περιοχής που θα ανοίξει είναι ο Άγιος Νικόλαος και στην είσοδό της υπάρχει μία μεγάλη εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδας Kıbrıs Postası, που επικαλείται η κυπριακή ιστοελίδα sigmalive, η απόφαση σχετικά με την αποστρατικοποίηση της περιοχής, που αποτελεί το 3.5% της πόλης-φάντασμα, ελήφθη στο «υπουργικό συμβούλιο» της ψευδο-κυβέρνησης που συνήλθε στις 16 Ιουλίου.

Οι σιδερένιοι φράχτες γύρω από την περιοχή, που αποστρατικοποιείται και ανοίγει, θα αφαιρεθούν.

Επομένως, οι λεωφόροι Δημοκρατίας και Κένεντι, πάνω στις οποίες βρίσκονται τα ελληνικά ιδιωτικά ακίνητα θα ανοίξουν.

Το τ/κ δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την υπενθύμιση ότι στο Βαρώσι οι ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών έχουν τρεις επιλογές, την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλειστη από το 1974.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανέφερε πως θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει προς εκμετάλλευση ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%.

«Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».

Η EE ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ μετά την εξαγγελία για μερικό άνοιγμα προς εκμετάλλευση της περίκλειστης από την τουρκική εισβολή πόλης των Βαρωσίων.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ απάντησε:

«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε συντονισμένες κινήσεις που περιλαμβάνουν ενημέρωση ΕΕ και ΟΗΕ αλλά και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τις προκλήσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα και τις ανακοινώσεις του για την Αμμόχωστο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχικά ανακοίνωσε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες Ερντογάν-Τατάρ, εν όψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

Μητσοτάκης: Οι απειλές της Τουρκίας δεν θα γίνουν ανεκτές

Οι απειλές της Τουρκίας δεν θα γίνουν ανεκτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό», γράφει ο πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

«Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημειώνει.

Σε αυστηρό τόνο τονίζει πως: «Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές».

«Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ