ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία

Βαρώσια: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης έκαναν δηλώσεις μετά την συνάντηση τους στη Λευκωσία ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΤΠ / Σταύρος Ιωαννίδης

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από τις εξαγγελίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Τη είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται ότι θα συνέλθει στις 17.00 ώρα Νέας Υόρκης, όπου θα συζητηθεί το βέμα των Βαρωσίων.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ότι θα κρίνει και την αντίδραση της ΕΕ στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος, υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής «και να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και επίσης, να σταθεί στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας».

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι «η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά - δεν παράγει δικαιώματα».

Σημείωσε ότι χθες τόνισε στις διπλωματικές επαφές, που πραγματοποίησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Ισραήλ και ΗΠΑ ότι οι παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν παράγουν δικαιώματα.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο και είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διπλωματικός μαραθώνιος και συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας

Την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε ήδη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εν όψει και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε, παράλληλα, τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ -ο οποίος και εξέδωσε δήλωση καταδίκης των τουρκικών κινήσεων-, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Επιδιδόμενη σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μετά τις εξαγγελίες, που σαφώς δεν την αιφνιδίασαν, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε, διά του κ. Χριστοδουλίδη, και σε κατ' ιδίαν ενημέρωση των πρέσβεων των 26 κρατών-μελών της ΕΕ.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτουν επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τις περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στα Βαρώσια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τονίσει σχετικά με την εξαγγελία Ερντογάν ότι «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικώς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Καταδίκη από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.

Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Το πρωί της Τετάρτης συνεδρίαε εκτάκτως και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου με αντικείμενο το θέμα των Βαρωσίων.

Μετά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, έδωσε στη δημοσιότητα την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είναι η εξής:

«Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει.

Το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο επισημαίνει πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία. Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ