ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στην Κύπρο: Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι - Η τουρκική επιθετικότητα δεν θα μείνει αναπάντητη

Δένδιας στην Κύπρο: Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι - Η τουρκική επιθετικότητα δεν θα μείνει αναπάντητη
Οι κ.κ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στη Λευκωσία ΑΠΕ -ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης

«Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν» δήλωσε από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατόπιν συνάντησής του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, υπό το φως της πρόκλησης Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Επίκειται συνάντηση του κ. Δένδια με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και με το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις διπλωματικές κινήσεις τους έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε ΕΕ, ΟΗΕ και όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρα, με την Κύπρο να προσφεύγει άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε αναλυτικά

Βαρώσια: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της κυπριακής κυβέρνησης. Να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού. Και επίσης να σταθεί στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας» δήλωσε ο κ. Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος Αθήνας-Λευκωσίας.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε εκ νέου της παράνομες τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα» διαμήνυσε, επισημαίνοντα πως αυτό ακριβώς τόνισε κατά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του Ισραήλ και Γαλλίας, καθώς και την Αμερικανδία υφυπουργό Εξωτερικών.

Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τονίζοντας ότι η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών.

«Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε.

Και υπογράμμισε ότι οι αρνητικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο στην Κύπρο, αλλά δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και διαμήνυσε:

«Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Σκοπός μας σήμερα είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρουμ. Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ