ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπλίνκεν για την πρόκληση Ερντογάν

Βαρώσια: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπλίνκεν για την πρόκληση Ερντογάν
INTIME / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της διπλωματικής κινητοποίησης της Λευκωσίας, η οποία ήδη προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από την εξαγγελία-πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για την σαφή και ξεκάθαρη δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter.

Στο πλαίσιο των έντονων διπλωματικών διεργασιών και του συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, είχε επίσης ενημερώσει τηλεφωνικώς χθες, Τρίτη, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προκαταβολικά καλέσει, μέσω εκπροσώπου του, σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου με φόντο την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη στήριξη προς λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μετά τις εξαγγελίες από τα κατεχόμενα, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε έντονη καταδίκη, αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων, σημειώνοντας:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση [του Κυπριακού]. Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ