ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός, στην έναρξη του συνεδρίου για «τις συνέπειες της COVID-19 στην ψυχική υγεία»

Ο πρωθυπουργός, στην έναρξη του συνεδρίου για «τις συνέπειες της COVID-19 στην ψυχική υγεία»
INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο συνέδριο- high-level summit- οργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 22 και 23 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, με θέμα: «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει την Πέμπτη στις 09:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εν λόγω συνάντηση κορυφής αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των 53 χωρών που υπάγονται στον ΠΟΥ Ευρώπης και έχει ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των Κρατών-μελών, καθώς και τον σχηματισμό του «European Mental Health Coalition».

Το συνέδριο αποτελεί σημαντική ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της COVID-19, καθώς οι κοινωνίες ανακάμπτουν από την πανδημία και προσπαθούν να προχωρήσουν, ξεπερνώντας τις αναταραχές που έχουν προκληθεί στα συστήματα υγείας. Επίσης, θα ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της COVID-19 και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσουν ο Περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Προεδρεύοντες του συνεδρίου θα είναι η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία θα αναφερθεί στους άξονες και τις θεματικές του Συνεδρίου και στη διακήρυξή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγειονομικών Πολιτικών και Συστημάτων των χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν υπουργοί Υγείας κρατών-μελών του ΠOΥ Ευρώπης, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά, πρόσωπα αναφοράς (focal points), καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων (Technical Advisory Group) του ΠΟΥ.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις των υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων και προβλέψεων, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία COVID-19.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) και οι εργασίες του θα μεταδίδονται από τη σελίδα του υπουργείου Υγείας στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ