ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: «Πόλεμος» 40 ημερών για το τείχος ανοσίας - Με μέτρο η υποχρεωτικότητα

Κυβέρνηση: «Πόλεμος» 40 ημερών για το τείχος ανοσίας - Με μέτρο η υποχρεωτικότητα
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στον «πόλεμο» των 40 ημερών για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας και ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το «τέταρτο κύμα των ανεμβολίαστων», όπως έχει χαρακτηριστεί, η κυβέρνηση μεγαλώνει την ένταση και την περιοδικότητα των μηνυμάτων στην εκστρατεία πειθούς με την οποία πλαισιώνει την εμβολιαστική εκστρατεία και ανοίγει τον προθάλαμο της υποχρεωτικότητας για επιπλέον εργασιακές ομάδες.

Ταυτόχρονα όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Χαλκίδα θα χρησιμοποιηθεί ακόμη ένα ατού από τη φαρέτρα των κινήτρων προς γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθεί ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό που προγραμματίζονται μέσω αυτών των διαύλων.

Κάτω από την ομπρέλα της υποχρεωτικότητας μετά τους εργαζόμενους στις δομές πρόνοιες, δημόσιες και ιδιωτικές, και τους υγειονομικούς μπαίνει, στο παρά ένα, και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους».

Ερώτημα αποτελεί εάν στο προσεχές δεκαήμερο θα ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη στη νομοθετική ρύθμιση, περνώντας τη σκυτάλη τη σκυτάλη της υποχρεωτικότητας και στους εκπαιδευτικούς. Ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό με βάση τα μηνύματα τα οποία έχει εκπέμψει η υπουργός Παιδείας καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

«Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο», δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως το πρωί της Πέμπτης απηύθυνε ακόμη μια έκκληση προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας:

«Καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο».

Η επιχείρηση «Ελευθερία» την Πέμπτη μπορεί να έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών, παραμένει όμως η απόσταση από τον στόχο του 70% για το τείχος ανοσίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σύντομα η εικόνα θα μεταβληθεί, καθώς θα συμπεριληφθεί το αποτύπωμα όλων των παρεμβάσεων και των μέτρων που τίθενται το τελευταίο διάστημα σε εφαρμογή.

Το σήμα του πρωθυπουργού από τη Χαλκίδα αποκάλυψε την κυβερνητική ετοιμότητα να ενεργοποιηθεί ακόμη ένα όπλο προκειμένου οι εμβολιασμοί να μην κάνουν κοιλιά στο κρίσιμο διάστημα που επακολουθεί:

«Θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα κίνητρα θα έχουν προφανώς οικονομικό περίβλημα, δηλαδή γιατροί και φαρμακοποιοί θα δικαιούνται υψηλότερης αμοιβής για κάθε ραντεβού που κλείνουν ή για κάθε εμβολιασμό που κάνουν. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά σε κατηγορίες που θεωρούνται κρίσιμες για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας αλλά και για τη θωράκιση του ΕΣΥ.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες από 18 έως 59 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Στην ηλικιακή κατηγορία από 50 έως 59 ετών περίπου 500 χιλιάδες δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ