ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές: Το καλεντάρι της κρίσης, το κυβερνητικό σχέδιο και οι αντιπολιτευτικές βολές

Φωτιές: Το καλεντάρι της κρίσης, το κυβερνητικό σχέδιο και οι αντιπολιτευτικές βολές
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη δίνη που παρασύρει την Αττική, την Εύβοια και δεκάδες περιφερειακές ενότητες ανά την επικράτεια συνεχίζεται, με επιχειρήσεις κατάσβεσης να διενεργούνται σε συνολικά 154 μέτωπα.

Τον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου - για την απώλεια του οποίου η αντιπολίτευση διατυπώνει σφοδρές επικρίσεις - ανέβασαν έτι περαιτέρω οι 98, νέες, πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο πρωθυπουργός, λαμβάνει συνεχώς εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των προσπαθειών πυρόσβεσης σε όλα τα μέτωπα. Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενεργοποιήσει τους απευθείας διαύλους επικοινωνίας με τους ξένους ηγέτες, για να αναβαθμιστεί το επίπεδο της συμμαχικής συνδρομής στις προσπάθειες των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το μωσαϊκό προστίθενται, προϊόντος του χρόνου, νέες ψηφίδες, με διάθεση δυνάμεων μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού που είχαν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες που επίσης πλήττονται από πυρκαγιές.

Η βοήθεια

Ήδη στην εμπροσθοφυλακή της κατάσβεσης στις Αφίδνες, βρίσκονται 82 πυροσβέστες, από τη Γαλλία αλλά και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έκαναν ρίψεις νερού στο μέτωπο της Πάρνηθας. Από την Κύπρο το έργο των ελληνικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, συμπληρώνουν 40 πυροσβέστες, ενώ στην Κρήτη στη δυναμική των εναέριων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προστέθηκαν και δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor.

Επιπλέον το πεζοπόρο τμήμα των 100 πυροσβεστών που έχει αποσταλεί ως βοήθεια από την Ουκρανία, θα ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης στην Εύβοια, ενώ 16 ισραηλινοί πυροσβέστες αναλαμβάνουν καθήκοντα στις εστίες της Αττικής. Η αποστολή βοήθειας από την Σουηδία προβλέπει δυο αεροσκάφη και η Ρουμανία έχει δώσει «φύλλο πορείας», σε 112 πυροσβέστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα με 23 οχήματα. Τρία ελικόπτερα Super Puma με ειδικό κάδο αναμένονται από την Ελβετία.

Οι εκκενώσεις

Κομβικό ρόλο στο επιχειρησιακό σχέδιο διαδραματίζει ο μηχανισμός των εκκενώσεων που έχει δυο πυλώνες: την έγκαιρη προειδοποίηση και την συντονισμένη υλοποίηση. Την Παρασκευή άδειασε προληπτικά το Γηροκομείο Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο. Οι σαράντα δύο κατάκοιτοι από τους ενενήντα επτά συνολικά ωφελούμενους, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, ΕΛΠΙΣ και Αγ. Ελένη. Κατά πληροφορίες οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ» που προβλέπει την προληπτική απομάκρυνση των φιλοξενούμενων σε δομές μεταναστών. Ήδη μετακινήθηκαν οι ωφελούμενοι από τη Μαλακάσα στη Ριτσώνα. Εν τω μεταξύ, χθες αποφασίστηκε και η εκκένωση του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και η ασφαλής μεταφορά των ατόμων σε δομές της Αττικής, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Η φιλοξενία

Ακόμη για οι δομές φιλοξενίας που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία ακραίου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μέγιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δομές φιλοξενίας της Νοτίου Ελλάδας, αλλά και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνέβαλαν στην ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό προσωπικό της δομής της Ριτσώνας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

Ανοιχτές για τη στέγαση πυρόπληκτων θα είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα-Νέας Μάκρης που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 450 άτομα. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης. Οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ