ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κομισιόν το επεισόδιο της απέλασης του προέδρου της ποντιακής oμοσπονδίας

Στην Κομισιόν το επεισόδιο της απέλασης του προέδρου της ποντιακής oμοσπονδίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tο ζήτημα της απέλασης του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από τις τουρκικές αρχές, μετά από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει το χρονικό της σύλληψης, κράτησης και απέλασης εν τέλει, του Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ειδικότερα ότι την Παρασκευή 13 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος «κρατήθηκε από τις Τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αφού του πήραν αποτυπώματα, αποφάσισαν την απέλασή του από τη χώρα.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης βρισκόταν στην Τουρκία, καθώς θα μετέβαινε στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο, όπου και θα παρευρισκόταν στην Θεία Λειτουργία για την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, οι Τουρκικές αρχές δεν τον ενημέρωσαν για τους λόγους κράτησης και απέλασής του και ήταν οι συνταξιδιώτες του εκείνοι που ενημέρωσαν το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη», καταγγέλλει επίσης ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα υποψήφια προς Ένταξη χώρα με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή», ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- «Είναι σύμφωνη με την στρατηγική της θετικής ατζέντας η κράτηση και απέλαση ενός Ευρωπαίου πολίτη χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο;».

- Και, «πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;».

Όπως ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης θεωρείται persona non grata στην Τουρκία και έτσι διατάχθηκε η απέλασή του, αφού του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

«Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετακίνησή μας, μας διαβεβαίωσαν και την Πέμπτη ότι θα πάνε όλα καλά. Ξέραμε ότι στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, κάτι δημιουργείται και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Περιγράφοντας τα όσα έζησε είπε ότι από τους έξι Έλληνες που ήταν μαζί (ανάμεσά τους και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου) μόνο εκείνον σταμάτησαν στον έλεγχο των διαβατηρίων. «Μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης», είπε.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους, αλλά ότι το πραγματικά ενοχλητικό είναι πως δεν εμφανίστηκε κάποιος από το ελληνικό προξενείο. «Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας. Χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες της. «Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη διεθνή αναγνώριση [σ.σ. της Γενοκτονίας των Ποντίων]. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και έμειναν άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους», σημείωσε.

Νωρίτερα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

H απέλαση του Προέδρου της ΠΟΕ προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να καταδικάζουν το γεγονός σε ανακοινώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου, όταν Ελληνίδα ακαδημαϊκός του ΕΚΠΑ κρατήθηκε για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι τουρκικές αρχές της απαγόρεψαν την είσοδο.

Η Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μαζί με τον 15χρονο γιο της, αναγκάστηκε να περάσει 43 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου καθώς οι τουρκικές αρχές την έκριναν ανεπιθύμητη.

Στη μαρτυρία της στο OPEN περιέγραψε πολύωρες ανακρίσεις σε ένα κελί χωρίς φως, με τους άνδρες της τουρκικής ασφάλειας να προσπαθούν να τους εξαντλήσουν, ενώ λίγο πριν της κατασχέσουν το κινητό πρόλαβε να ενημερώσει τον σύζυγό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ