ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέλαση Βαρυθυμιάδη: «Απορρίπτει» το τουρκικό ΥΠΕΞ τις ελληνικές αντιδράσεις - «Έγιναν όλα νομότυπα»

Απέλαση Βαρυθυμιάδη: «Απορρίπτει» το τουρκικό ΥΠΕΞ τις ελληνικές αντιδράσεις - «Έγιναν όλα νομότυπα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε χθες με αφορμή την απέλαση από την Τουρκία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης βρέθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου και ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός του, στον δρόμο του προς την Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας. Μόλις ο κ. Βαρυθυμιάδης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, τον κράτησαν για έξι ώρες και έπειτα τον απέλασαν.

Σύμφωνα με την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των Ποντίων, ο οποίος μάλιστα θεωρείται persona non grata «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:
«Μας ξενίζει και απορρίπτουμε τη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα μας σε Έλληνα υπήκοο που δεν βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία, δεν είχε επίσημο τίτλο και κατείχε απλό διαβατήριο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία καθορισμού των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Ο Έλληνας υπήκοος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με βάση τους νόμους και τους κανόνες μας, στάλθηκε πίσω στη χώρα του».

Καλαφάτης: Συνεχίζουμε τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στην απέλαση από την Τουρκία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη αναφέρεται ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης με ανάρτησή του στο twitter.

«Η απόφαση απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Βαρυθυμιάδη τονώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων» τονίζεται στην ανάρτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας- Θράκης.

Στην Κομισιόν το επεισόδιο

Tο ζήτημα της απέλασης του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από τις τουρκικές αρχές, μετά από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει το χρονικό της σύλληψης, κράτησης και απέλασης εν τέλει, του Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ειδικότερα ότι την Παρασκευή 13 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος «κρατήθηκε από τις Τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αφού του πήραν αποτυπώματα, αποφάσισαν την απέλασή του από τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, οι Τουρκικές αρχές δεν τον ενημέρωσαν για τους λόγους κράτησης και απέλασής του και ήταν οι συνταξιδιώτες του εκείνοι που ενημέρωσαν το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη», καταγγέλλει επίσης ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα υποψήφια προς Ένταξη χώρα με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή», ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- «Είναι σύμφωνη με την στρατηγική της θετικής ατζέντας η κράτηση και απέλαση ενός Ευρωπαίου πολίτη χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο;».

- Και, «πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ