ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τελεσίγραφο» από Οικονόμου: Μη αποδεκτοί οι λόγοι για μη εμβολιασμό

«Τελεσίγραφο» από Οικονόμου: Μη αποδεκτοί οι λόγοι για μη εμβολιασμό
ΙΝΤΙΜΕ

«Η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους πολίτες

«Είναι υποχρέωσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή» τόνισε, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο το απόγευμα από την κυβέρνηση σχετικά με το τι θα ισχύσει από εδώ και στο εξής με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως: «Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων» εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».

«Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και την νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορωνοϊό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η πανδημία επιμένει και θα μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα, ενώ έκανε μια αναδρομή στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, λέγοντας ως «Πριν 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε με τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και κινήθηκε σε δυο άξονες:

- Προστασία του πληθυσμού και αγορά πολύτιμου χρόνου μέχρι η επιστήμη να μας προσφέρει λύσεις, κάτι για το οποίο η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.

- Κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από την πανδημία».

«Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατέψαμε, όσο ήταν δυνατόν, ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε «Τέλος του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας πρόσφερε τα εμβόλια. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιο και λίγους μήνες μετά εμβολιάζουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και όπου θέλει» τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, συνέχισε λέγοντας: «Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορου εμβολιασμού και με αναβαθμισμένο το ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην αποκατάσταση της ζωής. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε χρόνος και πληθώρα μέσων όλοι όσοι βρίσκονται εντός επικράτειας να μπορέσουν από Σεπτέμβριο να εργαστούν να σπουδάσουν να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα πολιτών αρνείται τον εμβιολιασμό. Οι λόγοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν γνωστοί, αλλά μη αποδεκτοί. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε αύριο το απόγευμα σε εξαγγελίες μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις. Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει να εξασφαλίσει προς το ζην, το νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορωνοϊό. Είναι υποχρεώσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».

Για το Αφγανιστάν και την επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως:

«Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ» σημείωσε.

Αναφορικά με το αν μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για την αναχαίτιση κύματος προσφύγων τόνισε ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι να βοηθηθούν οι χώρες γύρω από το Αφγανιστάν για να μείνουν οι πολίτες κοντά στις εστίες τους.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί επιχειρησιακά να φυλάξει τα σύνορά της», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ